DOBRODELNOST, KI VAS NIČ NE STANE: Del dohodnine lahko namenite nekomu, ki to potrebuje

Slovenija

V prazničnem decembru je morda prav, da se za trenutek ustavimo in razmislimo o kakšnem dobrem delu. Z oddajo zahteve finančni upravi lahko denimo zavezanci del svoje odmerjene dohodnine namenijo kot donacijo družbeno pomembnim ustanovam. Trenutno je takšnih nekaj več kot pol milijona zavezancev, preostali imajo čas še do konca leta.

Možnost, da zavezanec del svoje odmerjene dohodnine nameni za financiranje upravičencem, ki so nevladne organizacije, politične stranke, reprezentativni sindikati ter registrirane cerkve in druge verske skupnosti, se je v zakon o dohodnini vpisala z davčno reformo v letu 2007.

Do lani je lahko vsak zavezanec za donacijo enemu ali več upravičencem s posebnega seznama pri Finančni upravi RS (Furs) namenil skupaj 0,5 odstotka svoje obračunane dohodnine, s sedmim protikoronskim zakonom iz lanskega decembra pa se je ta delež podvojil na odstotek.

Lani so največ donacij prejeli Rdeči noski.

Vseh več kot 5500 upravičencev je tako za leto 2020 prejelo skupaj 10,7 milijona evrov donacij od dohodnine. Največji prejemnik je bilo društvo klovnov zdravnikov Rdeči noski, sledijo Slovenska karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in Katoliška cerkev.

Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije lahko zavezanci vložijo osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu, še lažje pa je to storiti prek Fursovih storitev elektronskega poslovanja eDavki.

Za preusmeritev dela svoje dohodnine na račun od enega do največ deset upravičencev s seznama se je mogoče odločiti kadarkoli, kdor bo to storil do konca tega meseca, pa se mu bo zahteva upoštevala že pri obračunu dohodnine za leto 2021. Na višino vračila ali doplačila dohodnine to ne bo vplivalo.

Zahteve ni treba vlagati vsako leto znova. Enkrat že vložena zahteva velja za nedoločen čas. Naj pa zavezanci novo vložijo v primeru, da želijo svojo odločitev spremeniti in donacijo nameniti komu drugemu, kot so jo doslej, svetujejo na Fursu. Upoštevali pa bodo zadnjo veljavno zahtevo, s katero bodo razpolagal na dan 31. decembra tistega leta, za katero se odmerja dohodnina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija