PO 'OKUPACIJI' BENCINSKIH SERVISOV, TUDI V KOPRU, JANŠA MIRI: "Nobenega razloga ni za kakršnokoli paniko" (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Zaradi napovedi, da se bosta bencin in dizel močno podražila, z bencinskih servisov prihajajo informacije o povečanem povpraševanju in gneči. Nekje je celo začasno zmanjkalo dizelskega goriva. Cena litra dizla bi po nekaterih izračunih lahko dosegla okoli 1,65 evra, bencina pa 1,55 evra. Po oceni premierja Janeza Janše ni razloga za paniko.

Cene nafte, ki so naraščale že pred ruskim napadom na Ukrajino, v dneh od začetka agresije rastejo še bistveno bolj izrazito. Dogajanje na vzhodu Evrope in njegove posledice v obliki zahodnih sankcij so v strahu pred motnjami v dobavah namreč na trgu surovin povzročile izjemne cenovne pritiske in nove rekorde.

Še dodatno so danes k temu dodale najnovejše napovedi, da bi ZDA in tudi evropske države lahko uvedle prepoved uvoza črnega zlata iz Rusije, ki je ena največjih dobaviteljic tega energenta. Cene nafte so tako v prvem delu današnjega trgovanja dosegle najvišje ravni po juliju 2008 - cena 159-litrskega soda nafte brent je dosegla 130 dolarjev -, nato pa so se nekoliko vnesle. Trenutno sod ameriške lahke nafte stane nekaj manj kot 119 dolarjev, sod nafte brent pa okoli 123 dolarjev.

Premier Janez Janša je zvečer na Twitterju zapisal, da ima Slovenija "dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo". "Poleg tega bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. Nobenega razloga ni za kakršnokoli paniko," je navedel.

Vse to se pozna na cenah pogonskih goriv, ki so zdaj liberalizirane. Cene dizla in bencina postopno naraščajo že nekaj tednov in so tako trenutno glede na ponudnika nekje med 1,45 in 1,50 evra na liter.

Za torek, ko ponudniki običajno uvedejo večje spremembe cen, pa se napoveduje močna podražitev. Pri Financah so na podlagi formule, ki je bila v uporabi do jeseni 2020, ko je država odpravila regulacijo cen, in ki so se je po navedbah časnika ponudniki vsaj do danes bolj ali manj držali, izračunali, da bi cena litra dizla lahko poskočila na okoli 1,65 evra, kar bi bilo največ doslej, tako da bi bilo polnjenje 50-litrskega rezervoarja dražje za skoraj 10 evrov. Cena litra 95-oktanskega bencina bi medtem lahko porasla na nekaj več kot 1,55 evra.

Te informacije, ki so se razširile tudi po drugih medijih, so danes povzročile povečano povpraševanje po pogonskih gorivih in z različnih delov države poročajo o gneči na bencinskih servisih, tudi iz Kopra, kar je razvidno s spodnjega video posnetka in fotografij s črpalk na hitri cesti in v Šalari. 

Iz največjega naftnega trgovca v državi, družbe Petrol, so popoldne sporočili, da so na prodajnih mestih zabeležili povečano povpraševanje, predvsem po dizelskem gorivu. To je bilo "posledica pretiranega odziva potrošnikov na alarmantne medijske novice o pričakovani rasti cen pogonskih goriv zaradi razmer na svetovnih trgih".

Zaradi skokovitega povečanja povpraševanja po dizelskem gorivu je v popoldanskih urah na manjših prodajnih mestih celo zmanjkalo dizelskega goriva, a v Petrolu pravijo, da so poskrbeli za hitro oskrbo že v teku dneva. "Družba Petrol bo zagotovila, da bodo vsa prodajna mesta v teku jutrišnjega dne poslovala nemoteno," še pravijo.

Glede gibanja cen so pri Petrolu za STA pojasnili, da so bile razmere na svetovnih trgih energentov že doslej volatilne in nepredvidljive, dodatno veliko negotovost pa vnašajo aktualne vojaške aktivnosti Rusije v Ukrajini in politične posledice. Aktualno dogajanje je tako že privedlo do dviga cen pogonskih goriv na svetovnih trgih, kar bomo po njihovih napovedih predvidoma občutili vsi. "Zaradi omenjenih dejavnikov ni možno napovedati nadaljnjega razvoja gibanja maloprodajnih cen goriv," so dodali.

V OMV Slovenija prav tako pravijo, da trenutno zagotavljajo nemoteno oskrbo s pogonskimi gorivi in da so njihove zaloge za ponudbo na slovenskem trgu zadostne. Obenem navajajo, da "smo v zadnjem času priča izdatnemu višanju cen surove nafte na svetovnih trgih, kar se bo odražalo tudi v spremembah maloprodajnih cen pogonskih goriv na bencinskih servisih". Zaradi tega se povečuje tudi povpraševanje na njihovih bencinskih servisih.

Vlada je sicer v sklopu paketa ukrepov za blažitev posledic rasti cen energentov za prebivalstvo, gospodarstvo in kmetijstvo začasno znižala tudi trošarine na elektriko in pogonska goriva. Ukrep je začel veljati s 1. februarjem in bo v veljavi do konca aprila. Takrat je vlada navedla, da gre za znižanje na najnižjo možno raven. Za bencin je tako trenutno trošarina 0,35901 evra na liter, za dizel pa 0,330 evra na liter.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  08 .03. 2022 ob  22: 59
Od prejšnjega tedna mi je ostalo še 2 litra dizla.....ugodno prodam po stari ceni ali menjam za suha bukova drva.....pripeljem tudi na dom......
damian |  08 .03. 2022 ob  10: 45
Ni panike njemu tanka Drzava meni pa ne
kokodek |  08 .03. 2022 ob  10: 44
ko se pri nas cene libelarizirajo, pomeni, da bodo zrasle tudij jaz ne bom volil trenutne vladajoče elite, ker so sprostili trg in cene v nebo!!!!
Istriano |  08 .03. 2022 ob  08: 31
Kdo je liberaliziral cene goriv? Točno teh ne bom volil!
JKDWingChun |  08 .03. 2022 ob  08: 22
Nategujejo narod! Omv je imel ceno 1.52/l ze popoldan ne pa po polnoči kot naj bi to veljalo!
Ampak super...tankali smo za 1.45/l! Naredili zalogo od 2.500 litrov in zdej naj se jebejo!
Aja temu čelavemu valda ni za paniko, on ne placuje iz lastnega žepa. Gniloba Slovenije
Pjero Panin |  08 .03. 2022 ob  01: 46
Visja cena nafte,visja cena prevoza,visja cena izdelka...in jst moram placat.
Ma gremo nazaj na bicikleto
Bayliner |  07 .03. 2022 ob  21: 10
11
Če imaš prazen rezervoar, je recimo enkratna računica, sicer pa škoda časa.
vseved |  07 .03. 2022 ob  20: 36
13
Brez panike , ne kupujte ničesar na zalogo. Je pa res, da je bil o gorivo pri nas 1€ ko je stal sodček nafte 158 dolarjev in dokler Počivalšek ni posegel v gorivo!
Sola |  07 .03. 2022 ob  19: 57
24
No za vse ki morda niste nikoli šli zatem; danes sem tankala dizel na OMV ob 14:00 in sicer za 1,49/l. Po 16h sem sla tankat se en avto. Ob tej uri je bil na isti crpalki cena 1,58/l. Mislila sem, da je pomota. Odgovor prodajalca, da so se cene zvisale danes ob 14:30. Toliko ljudi je bilo za mano v vrsti, pa sem se sprasevala ali sploh vedo, da so zamudili “ta ugodno” ceno. Toliko o tankanju pred polnocjo…