DVE BESEDI STA JO STALI SVOBODE: Ženska v Rusiji končala za zapahi, ker je na glasovnico napisala "ne vojni"

Svet

Rusko sodišče v Sankt Peterburgu je danes obsodilo žensko na osem dni zapora, ker je med predsedniškimi volitvami prejšnji teden na glasovnico zapisala "ne vojni". Volitve, na katerih je znova slavil ruski predsednik Vladimir Putin, so zaznamovali številni incidenti na voliščih po vsej državi.

Sodišče je Aleksandro Čirjatjevo obsodilo na osem dni zapora in plačilo globe v višini 40.000 rubljev (400 evrov) zaradi huliganstva in diskreditiranja ruskih oboroženih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Čirjatjeva je vzela glasovnico in z rdečim pisalom na hrbtno stran glasovnice napisala 'ne vojni', preden jo je vrgla v volilno skrinjico," je sporočilo sodišče.

Na volitvah, ki so potekale od petka do nedelje, je prepričljivo zmagal Putin, ki si je tako zagotovil še peti predsedniški mandat. So pa volitve zaznamovali tudi incidenti in protestne akcije po vseh državi.

Sledilci pokojnega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega so Ruse pred volitvami pozvali k protestnim akcijam. V nedeljo, zadnji dan volitev, so se tako številni v okviru pobude "Opoldne proti Putinu" zbrali na voliščih, zaradi česar so pred pred njimi nastale dolge vrste čakajočih na glasovanje. Med drugim so ljudje na glasovnice pisali ime Navalnega, že pred nedeljo pa so poročali tudi o primerih vlivanja barve v volilne skrinjice, ponekod naj bi prišlo tudi do poskusov zažiga. Zaradi vandalizma je policija pridržala več ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija