DZ DANES O RAZGLASITVI HRVAŠKE IN ITALIJANSKE CONE V JADRANU: Slovenija te možnosti nima, je odločilo arbitražno sodišče

Slovenija

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko se bo danes seznanil z informacijo zunanjega ministrstva o tristranskem sodelovanju v Jadranskem morju in načrtih za razglasitev izključne ekonomske cone s strani Hrvaške in Italije. Ker je poročilo zunanjega ministrstva zaupno, bo seja potekala za zaprtimi vrati.

Italija in Hrvaška nameravata v Jadranskem morju skupaj razglasiti vsaka svojo izključno gospodarsko cono. Slovenija pa možnosti razglasitve te cone nima. To je odločilo tudi arbitražno sodišče, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško.

Hrvaški sabor je 18. decembra lani z veliko večino že podprl odločitev vlade o razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranskem morju. Do formalne razglasitve pa naj bi po napovedih Zagreba prišlo do konca tega meseca.

Vmes naj bi po navedbah Zagreba prišlo do še enega srečanja zunanjih ministrov Hrvaške, Italije in Slovenije, na katerem naj bi podpisali tristransko izjavo o razglasitvi hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone v Jadranu.

Podpis izjave je bil mišljen že na prvem srečanju 19. decembra v Trstu. Zunanji ministri Gordan Grlič Radman, Luigi Di Maio in Anže Logar so takrat izjavo o skupnem sodelovanju pri zaščiti Jadrana uskladili, a je niso podpisali. Kot je tedaj sporočil Logar, bo sledilo še eno tristransko srečanje "na ekspertni ravni".

V skupni izjavi ministrov sicer piše, da Slovenija, Italija in Hrvaška kot države, ki mejijo na skupno morje, delijo vizijo Jadranskega morja kot mostu, ki združuje ljudi v regiji, in kot vira blaginje za vse.

V Zagrebu poudarjajo, da hrvaška razglasitev nikakor ne bo vplivala na reševanje odprtih vprašanj med državama in da se Slovenija zaradi hrvaške razglasitve izključne gospodarske cone ne sme bati, da bi bili njeni interesi ogroženi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  11 .01. 2021 ob  18: 31
alora: če hrvati ne priznavajo meje arbitraže, ta ne velja in potem lahko tudi slo razglasi kurčevo cono !? dagela po principu jebanja "ti meni, ja tebi" !
kokodek |  11 .01. 2021 ob  12: 28
kim iz s. koreje se bo izdeloval jederske podmornice, mogoče bi v ta namen porabili 780.000 milijonov....
Istriano |  11 .01. 2021 ob  09: 47
Naša diplomacija spet zelo uspešna!!!