EKIPE PRVE POMOČI SE BODO POMERILE V KOBARIDU: Državno tekmovanje tudi priložnost za učenje

Posočje

V Kobaridu bodo v soboto pripravili vsakoletno državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči. Na njem bodo sodelovale ekipe prve pomoči civilne zaščite in Rdečega križa, ki so na izbirnih preverjanjih v 13. izpostavah Uprave RS za zaščito in reševanje oz. v 13. območnih združenjih Rdečega križa dosegle prvo mesto.

Državno preverjanje usposobljenosti ekip prve moči organizirajo uprava za zaščito in reševanje, glavni odbor Rdečega križa Slovenije in Občina Kobarid. Najboljša ekipa prve pomoči na državnem nivoju bo pridobila tudi pravico sodelovanja na evropskem preverjanju usposobljenosti.

Na sedmih lokacijah v središču Kobarida se bodo pomerile ekipe iz Krškega, Šentjurja, Kopra, Škofje Loke, Vrhnike, Poljčan, Gornje Radgone, Nove Gorice, Novega mesta, Cerknice, Slovenj Gradca, Zagorja ob Savi in s Ptuja. Ekipe prve pomoči se usposabljajo v okviru Rdečega križa, civilne zaščite, gasilskih organizacij, gorske reševalne službe in ostalih sil za zaščito in reševanje.

"Po drugi strani pa želimo promovirati pomembnost znanj s področja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Gre za splošno koristna znanja, za katere želimo, da bi jih obvladal prav vsak državljan. Stanje na terenu pa kaže, da temu žal ni tako," je na današnji novinarski konferenci povedal predstavnik uprave za zaščito in reševanje Jernej Hudohmet.

Na različnih lokacijah bodo občanom Kobarida prikazali delo in poslanstvo ekip prve pomoči, članom ekip pa omogočili preizkus znanja v reševalnih aktivnostih, kot bi potekale ob množični nesreči. "Osnovni namen je, da vlogo in nujnost prve pomoči spoznajo tako otroci kot tudi vse druge generacije ter da znanje vseskozi osvežujejo," je dodal Hudohmet.

Usposobljenost za nudenje prve pomoči prispeva k zmanjševanju ranljivosti in zagotavlja boljšo pripravljenost oseb za ukrepanje, ko pride do nesreče. In ker izkušnje kažejo, da ob nesrečah kar 90 odstotkov življenj rešijo lokalni prebivalci, večje število usposobljenih oseb za nudenje prve pomoči pomeni, da lahko bolje pomagajo pri preprečevanju vsakodnevnih smrtnih primerov, so prepričani organizatorji.

Deli novico: