EUROPOL SVARI PRED DESNIČARSKIMI SKRAJNEŽI NA SPLETU: Prenosi v živo, manifesti in poveličevanje nasilja

Svet

Evropski policijski urad Europol je opozoril na krepitev nevarnosti skrajnih desničarskih skupnosti na spletu, potem ko so v okviru preiskave urada odkrili več kot 800 primerov ekstremistične in nasilne desničarske vsebine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki Europola in policije iz 13 članic Evropske unije ter Velike Britanije so prejšnji četrtek sprožili preiskavo ekstremistične vsebine na internetu, ki je vključevala tudi prenose v živo, manifeste in poveličevanje nasilja. Policija je nato te vsebine posredovala ponudnikom spletnih storitev, da bi preverila njihove odzive.

"Rezultat preiskave je bilo posredovanje 831 primerov tovrstne vsebine 34 ponudnikom spletnih storitev," je sporočil Europol. Ob tem je opozoril na dva nedavna strelska napada, ki ponazarjata zaskrbljujoče širjenje nasilnih desničarskih ekstremističnih in terorističnih dejavnosti na svetovni ravni.

Prvi je bil umor desetih temnopoltih, ki ga je maja letos v Buffalu v zvezni državi New York v ZDA izvedel belec Payton Gendron. Drugi primer pa je bil oktobrski strelski napad pred gejevskim lokalom v slovaški prestolnici Bratislava, v katerem je radikalizirani najstnik, domnevno sin uglednega člana skrajno desne stranke, ustrelil dva moška.

"Storilci teh napadov so bili del spletnih skupnosti in so se zgledovali po drugih desničarskih skrajnežih in teroristih," je sporočil Europol in dodal, da ti napadi kažejo na moč spletne propagande ter da so le te še vedno pomemben vidik radikalizacije in novačenja desničarjev.

Europol je opozoril tudi na primer desničarskega nasilja v Nemčiji, ko je bilo decembra aretiranih 25 domnevnih članov skrajno desnega gibanja Državljani rajha, osumljenih načrtovanja državnega udara. Člani gibanja na splošno verjamejo v nadaljnji obstoj nemškega rajha in v številne teorije zarote ter so trdno prepričani, da Nemčijo vodi globoka država, ki jo je treba strmoglaviti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija