FIDES NA USTAVNO SODIŠČE, TO JIH JE ZMOTILO: Zdravnik mora biti v času stavke na delovnem mestu, so odločili poslanci

Slovenija

V zdravniškem sindikatu Fides so razočarani zaradi sprejetja novele zakona o zdravniški službi. Menijo, da takšno ravnanje predstavlja nevaren precedens, ki ne bo vplival le na pravico do stavke zdravnikov. Pomeni poseg v ustavne pravice, zato bodo na ustavno sodišče po uveljavitvi zakona vložili pobudo za presojo ustavnosti novele, so sporočili.

DZ je v sredo pozno zvečer sprejel vladno novelo zakona o zdravniški službi, ki širi nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Novela med drugim določa, da mora biti zdravnik v času stavke na svojem delovnem mestu in izvajati zdravniško službo tako, da ni ogroženo zdravje ljudi ali premoženje oz. da ne nastajajo nepopravljive posledice.

V Fidesu menijo, da sprejetje novele pomeni tudi, da si lahko vlada vzame pravico, da s pozicije moči enostransko in samovoljno posega v ustavne pravice vseh zaposlenih v javnem sektorju. Vlada da pa je s tem ponovno dokazala, da ne razume, v kakšnem stanju je slovensko javno zdravstvo. "S sprejemanjem nerazumnih ukrepov se bodo razmere samo še poslabšale in nas žal od dejanskih rešitev le oddaljile," so zapisali v sporočilu za javnost.

Opozorili so, da novela zakona predstavlja izrazito nesorazmeren in prekomeren poseg v ustavno pravico zdravnikov do stavke in to pravico dejansko ukinja. "Zakon v minimum delovnega procesa med stavko vnaša naloge, ki po svoji vsebini nikakor ne upravičujejo posega v ustavno pravico do stavke, tudi ne z argumentacijo varstva drugih ustavnih pravic," so prepričani.

Menijo tudi, da se zakonskih sprememb, s katerimi se grobo posega v ustavno pravico do stavke, ne sme sprejemati drugače kot po rednem zakonodajnem postopku, saj je le v okviru tega mogoče ustrezno tehtanje primernosti predlaganih sprememb, tudi z ustavnopravnega vidika, že v fazi sprejemanja zakona. Novelo so sprejeli po nujnem postopku, kar je po mnenju Fidesa nedopustno.

Izpostavili so še, da je bilo iz sredine razprave razvidno, da je namen novele onemogočanje zdravniških stavk, "zdaj in v prihodnje, kar je znak, da gremo kot država po poti nedemokratičnih sistemov". Ob tem pa je tudi sporočilo zdravnicam in zdravnikom ter vsem zaposlenim v zdravstvu, ki se jih novela zakona dotika, da se bodo morali za zaščito njihovih demokratičnih pravic morda obrniti na evropske institucije.

V Fidesu menijo, da je pravica zdravnikov do stavke v Sloveniji že po trenutno veljavni zakonski ureditvi zelo omejena in bistveno posega v možnost izvajanja stavke ter brez dvoma zagotavlja več kot sorazmerno varstvo ostalih ustavnih pravic. To je "razvidno tudi iz dejanskega stanja ob trenutni stavki, tekom katere se izvajajo vse nujne zdravniške storitve, s katerimi se zagotavlja spoštovanje drugih ustavnih pravic državljanov," so zapisali. Ob tem so spomnili, da v številnih evropskih državah stavka zdravnikov poteka tako, da na delovnem mestu ti niso prisotni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  18 .04. 2024 ob  15: 21
pa naj grejo stavkat v tiste evropske države, kjer med stavko ni treba biti na delovnem mestu. privatniki komaj čakajo,da vas polno zaposlijo, vam plačajo 60 dni dopusta, vam plačajo izobraževanja in pri njih je efektivno delo 3,5 ur na dan pa še, ko štrajkaš, si lepo doma
kokodek |  18 .04. 2024 ob  15: 17
naj grejo stavkat v privat ambulante!!!