GANTAR PRIPRAVLJEN PREVZETI VODENJE DESUS: Vodstvo o izrednem kongresu

Slovenija

Vodstvo in izvršni odbor DeSUS bosta v petek razpravljala o prihodnosti stranke ter predloge poslala v odločanje članom sveta, je pojasnil strankin govorec Janez Ujčič. Med predlogi bo predvidoma tudi sklic izrednega kongresa še letos, čemur je po besedah Ujčiča naklonjena večina v vodstvu, tudi predsednica stranke Aleksandra Pivec.

Aleksandra Pivec

Pivčevi je pet poslancev DeSUS odreklo podporo in jo po očitkih, ki nanjo letijo zaradi nejasnih plačil ob gostovanjih po Sloveniji, pozvalo k nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, svet stranke pozivajo, da ji izreče nezaupnico. Pivčevi očitajo, da je stranka v času njenega vodenja, torej od januarskega kongresa, postala stranka afer.

Vodstvo stranke je poslancem sicer za danes poslalo vabilo na sestanek o prihodnosti stranke, a za zdaj kaže, da se poslanci ne bodo odzvali. Vodje poslanske skupine Franca Jurše zagotovo ne bo, ker bo na dopustu.

Bosta pa o prihodnosti stranke, tudi o morebitnem sklicu izrednega kongresa, danes razpravljala vodstvo in izvršni odbor stranke, je povedal Ujčič. Predloge bodo posredovali članom sveta. Sestali se bodo do 25. avgusta, morda že prihodnji teden, je napovedal predsednik sveta Tomaž Gantar, a točnega datuma še ni.

Tomaž Gantar

Svet stranke bo po pričakovanjih odločal o zaupnici Pivčevi. Ali bi predlog vodstva in izvršnega odbora za izredni kongres vključeval predlog, da svet stranke o zaupnici sploh ne bi glasoval, se Ujčič ni opredelil. Vse je v rokah članov sveta.

Pivčeva Gantarjeve podpore več nima

Gantar, čigar podporo je Pivčeva izgubila, je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili. Včeraj je navedel, da bodo morali določiti rok za kongres, kar pa ne pomeni, da svet stranke ne bi glasoval o (ne)zaupnici predsednici. Svet stranke sicer lahko sprejme tudi takšno odločitev.

Poslanci so poudarili, da govorijo le o položaju Pivčeve na mestu predsednice stranke in ne o njenem ministrskem položaju ali DeSUS v vladi. Vodja poslancev DeSUS Jurša je tudi premierja Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo "s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo". Premier meni, da mora DeSUS, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih.

Včeraj je Janša tvitnil, da je DeSUS v petih mesecih aktualne vlade naredila več za slovenske upokojence kot prej v 10 letih skupaj. S tem je pospremil tvit ministrstva za finance, da so ukrepi vlade dosegli svoj cilj: več kot 300.000 upokojencev je prejelo dodatek v skupni vrednosti 66,8 milijonov evrov.

Kljub temu je dogajanje v DeSUS odprlo vprašanje, kaj morebiten odhod Pivčeve pomeni za stabilnost koalicije. Mnenja o tem so različna.

Po mnenju političnih analitikov Pivčeva ne more ostati na čelu DeSUS, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo. Igor Pribac, Rok Čakš in Andraž Zorko so v torek ob odmevnem sporu v DeSUS ugotavljali, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

Pivčeva se je znašla pod plazom očitkov zaradi nejasnih plačil gostovanj na terenu. Mediji so izpostavili junijska obiska na Krasu in v Izoli. Tega tudi po ocenah poslancev ni znala ustrezno pojasniti, ob poskusih pojasnil pa se je po mnenju analitikov še bolj zapletala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  13 .08. 2020 ob  22: 51
Dejstvo je da vsi ki so na nekem položaju ali skoraj vsi izkoriščajo maksimalno.Sramoto delajo sebi in državi.
Ta gospa bi morala odstopiti.
Motoviltz |  13 .08. 2020 ob  09: 41
Na tem kongresu Aleksandra Pivec odstopi in takoj nato naj razpustijo stranko.
Volilno telo pa se na naslednjih volitvah porazdeli po preostalih strankah.
Desus je nekoč bila stranka upokojencev, danes pa ni ne tič ne miš.
Ištrijan |  13 .08. 2020 ob  08: 17
Kaj še vedno ni odstopila?!
Ivan |  13 .08. 2020 ob  08: 08
-3
A prav Gantar jo je postavil. Ampak vseeno pravilno, SCI FI možnost za preživetje stranke, ampk nekaj je pa le.
Istriano |  13 .08. 2020 ob  08: 01
Ne vem kaj je Gantarju tega treba. Je dober in prijazen zdravnik in bi bilo bolje, da sploh ni šel v politiko.