GASILCI V PAR URAH REŠILI DVA OTROKA IZ PREGRETIH VOZIL: Toliko časa je potrebnega, da nastopi odpoved organov in smrt

Kronika

Ko pridejo visoke temperature, policija vsako leto znova opozarja, da se otrok ne pušča v zaprtih vozilih na soncu, saj so posledice lahko usodne. Enako velja za živali. V Dalmaciji so gasilci včeraj popoldne kar dvakrat morali posredovati. V Makarski so reševali otroka, ki je bil zaprt v zaklenjenem vozilu, tri ure kasneje pa so reševali še otroka v kraju Kaštel Lukšić.

Fotografija je simbolična. Foto: posnetek zaslona Vatrogasci Umag

Otroški organizem se težje prilagaja na visoke temperature, njegovo telo se pregreva petkrat hitreje kot telo odrasle osebe, so zapisali hrvaški zdravniki. Visoka zunanja temperatura zelo hitro privede do povišanja telesne temperature otroka in vročinskega šoka. Če ne reagiramo pravočasno, lahko zgolj 15 minut v pregretem avtomobilu na soncu privede do hudih posledic, kot je poškodba možganov in ledvic, pa tudi smrt.

Poleg tega storite kaznivo dejanje, če pustite otroka samega v zaprtem avtomobilu.

V zadnjih desetih letih je v zaprtih vozilih na soncu umrlo okoli 750 otrok, poročajo hrvaški mediji.

Temperatura v zaprtem vozilu na soncu se v 20 minutah dvigne za 20 stopinj Celzija. V času visokih poletnih temperatur v zaprtem vozilu, ki se ne premika, lahko temperatura naraste v nekaj minutah na 50 stopinj Celzija. Kar je za otroke, pri katerih temperatura narašča trikrat do petkrat hitreje kot pri odrasli osebi, še posebej nevarno, saj imajo slabšo termoregulacijo telesa.

Za otroka je po znanstvenih raziskavah dovolj ena ura v zaprtem vozilu, da nastopi smrt, lahko pa tudi prej, če je zunaj ekstremno vroče. Telesna temperatura 40 stopinj Celzija zadostuje, da pride do vročinskega šoka, zaradi katerega lahko prenehajo delovati organi, pride do poškodbe možganov ali nastopi smrt.

Spomnimo, pred celjskim sodiščem trenutno poteka sojenje materi še ne dve leti starega dečka, ki je lani umrl v razgretem vozilu v Svetem Lovrencu pri Preboldu, in njenemu partnerju. Otrok naj bi bil privezan v otroškem sedežu in zaprt v pregretem vozilu več ur.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija