HOJS ODGOVARJA ZALARJU, KAJ JE TO POROKA IZ NUJNIH RAZLOGOV: "Tista, kjer bi sicer moral konservativni babici čez nekaj mesecev pojasnjevati, da je otrok nedonošenček"

Slovenija

Na Twitterju se je razvnela razprava nad vprašanjem nekdanjega ministra Aleša Zalarja: "A mi lahko vlada pojasni, kaj je to poroka iz nujnih razlogov?" Poleg številnih komentarjev mu je na njegovo vprašanje odgovoril tudi zdajšnji minister Aleš Hojs.

Od danes namreč veljajo spremembe odloka, ki prepoveduje vsakršno zbiranje, tudi poroke, a dovoljuje sklenitev zakonske ali partnerske zveze ob dovoljenju ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ob to se je obregnil nekdanji minister Aleš Zalar, ki je na Twitterju zapisal: "A mi lahko vlada pojasni, kaj je to poroka iz nujnih razlogov? In pod katerimi pogoji bo minister za delo izdajal soglasje h poroki? Saj ni res, pa je."

Na njegovo vprašanje mu je s 'čivkom' odgovoril minister Aleš Hojs: "Tista, kjer bi sicer moral konservativni babici čez nekaj mesecev pojasnjevati, da je otrok nedonošenček."

Minister za delo Janez Cigler Kralj je sicer danes upravne enote obvestil, da dovoljuje sklepanje zakonskih in partnerskih zvez ob pogoju, da so pri sklenitvi prisotne največ tri osebe, torej bodoča zakonca oziroma partnerja ter matičar. Tako sklenitev poteka brez prič ter navzočnosti predstavnikov upravne enote ali župana.

Cigler Kralj se je odločil, da bo vnaprej dovolil sklenitve zakonskih in partnerskih zvez na vseh upravnih enotah. Je pa pogoj, da so sklenjene ob najmanjšem možnem številu navzočih ljudi.

IDEALNI POGOJI ZA DELO TIK OB MORJU: Izberite si poslovni prostor v koprski marini

Marina Koper d.o.o. v na novo zgrajeni stavbi na Kopališkem nabrežju, ki se dizajnersko in funkcijsko popolnoma sklada z okoljem, tj. morjem in plovbo, prodaja prostore za pisarniške, trgovske ali storitvene namene, v skupni izmeri približno 1.000 kvadratnih metrov.

Skladno z določbami Družinskega zakonika se zakonska zveza sicer praviloma sklene pred matičarjem in načelnico ali načelnikom upravne enote ali od njega pooblaščeno osebo. Zakonska zveza se lahko sklene tudi pred matičarjem in županjo ali županom občine, na območju katere se zakonska zveza sklepa. Lahko pa se sklene tudi samo pred matičarjem.

KAKO NAJLAŽJE DO RECEPTA ALI ZDRAVNIKA? V ZD Koper je to tako enostavno (VIDEO)

Svoje delo so zaradi aktualnega stanje glede koronavirusa prilagodili tudi v koprskem zdravstvenem domu, tako med drugim do nadaljnjega osebno naročanje ni mogoče. Da bi obiskovalcem kar se da poenostavili postopek naročanja, so na njihovi spletni strani pripravili obrazec e-naročanje, s katerim boste najlažje prišli do zdravnika ali recepta.

Prav tako zakonik dovoljuje, da se zakonska zveza lahko sklene tudi brez navzočnosti prič, če bodoča zakonca tako želita. "Kar pomeni, da so v tem primeru obvezno prisotne tri osebe," je v dopisu zapisal minister.

Sklenitev zakonske oziroma partnerske zveze mora sicer potekati ob upoštevanju vseh priporočil pristojnih organov in spoštovanju vseh veljavnih ukrepov za preprečitev širjenja virusne okužbe, je še dodal minister.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija