SO RAZMERE RES POD NADZOROM? V HSE zanikali informacije o zahtevku za odkupnino

Kronika

Razmere v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so resne, poroča TV Slovenija (TVS). Hekerji od HSE po njihovih neuradnih informacijah zahtevajo milijonsko odkupnino. Zaposleni v HSE naj bi danes ostali doma, Dravske elektrarne Maribor (DEM) pa naj bi upravljali ročno. V HSE so za STA zanikali informacije o zahtevku za odkupnino.

Predsednica nadzornega sveta HSE Nevenka Hrovatin v telefonskem pogovoru za TVS odškodninskega zahtevka ni želela komentirati. Sklica izredne seje nadzornega sveta po njenih besedah ne bo, se bodo pa nadzorniki v kratkem sešli na rednem zasedanju.

Iz HSE so medtem za STA zanikali poročanje TVS, da naj bi od hekerjev prejeli zahtevek za milijonsko odkupnino. V HSE so ob tem še navedli, da je bila v delovni proces danes vključena že večina zaposlenih, prav tako ne drži, da DEM upravljajo ročno, pač pa avtomatizirano.

Ob tem zatrjujejo, da imajo razmere pod nadzorom. Popoldne so tako sporočili, da ključni sistemi za obratovanje elektrarn in trgovanje delujejo, da je povezava z Elesom vzpostavljena, analiza in diagnostika dogajanja v preteklih dneh pa sta še v teku, pri čemer sodelujejo s policijo in uradom vlade za informacijsko varnost.

V vladnem uradu za informacijsko varnost so se odločili, da država zaenkrat ne bo razglasila stanja povečane ogroženosti varnosti omrežij in informacijskih sistemov. Direktor urada Uroš Svete pa je danes povedal, da skupina HSE ob kibernetskem incidentu deluje transparentno in je v stalni komunikaciji z deležniki kibernetske varnosti v Sloveniji.

Pri kibernetskem napadu na HSE, ki se je po trenutnih informacijah zgodil v preteklih dneh, je po prvih podatkih prišlo do vdora v poslovni sistem in zaklenitve nekaterih datotek. Po zagotovilih pristojnih proizvodnja električne energije v državi zaradi dogodka ni ogrožena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija