HUDA GROŽNJA ZA ZDRAVJE, ULTRA PREDELANA HRANA: Doslej najobsežnejša raziskava na tem področju

Svet

Ultra predelana hrana, kot so industrijsko vnaprej pripravljene jedi, vključno s pekovskimi izdelki, gaziranimi pijačami in prigrizki, se izkaže kot velika nevarnost za naše zdravje, ugotavljajo znanstveniki. Raziskava, ki je najobsežnejša doslej na tem področju, kaže, da je takšna hrana neposredno povezana s kar 32 škodljivimi učinki na zdravje, med drugim s povečanim tveganjem za srčno-žilne bolezni, raka, sladkorno bolezen tipa 2, težave z duševnim zdravjem in prezgodnjo smrtjo.

Svetovna poraba industrijsko ultra predelane hrane, kot so beljakovinske ploščice, gazirane pijače, pripravljene jedi in hitra hrana, strmo narašča. Ta vrsta hrane, ki vključuje pakirane pekovske izdelke, prigrizke, gazirane pijače, sladke kosmiče in pripravljene jedi, je izpostavljena številnim industrijskim procesom ter pogosto vsebuje barvila, emulgatorje, arome in druge dodatke. Kljub temu, da imajo takšni izdelki visoko vsebnost dodanega sladkorja, maščob in soli, pa vsebujejo malo vitaminov in vlaknin.

V Združenem kraljestvu in ZDA je več kot polovica prehrane povprečnega posameznika sestavljena iz ultra predelane hrane. Za nekatere, še posebej mlajše, revnejše ali tiste z zapostavljenih območij, predstavlja ta vrsta prehrane kar 80 odstotkov zaužite hrane, poroča Guardian. Raziskava, v kateri so sodelovali strokovnjaki iz vodilnih zdravstvenih ustanov, kot so šola za javno zdravje Johns Hopkins Bloomberg v ZDA, Univerza v Sydneyju in Univerza Sorbonne v Franciji, poudarja, da je prehrana z visoko vsebnostjo ultra predelane hrane lahko izjemno škodljiva za zdravje.

Neposredne povezave med uživanjem ultra predelane hrane in 32 zdravstvenimi parametri, ki zajemajo smrtnost, raka ter duševne, dihalne, kardiovaskularne, prebavne in presnovne težave, so ključna ugotovitev. Večje izpostavljenosti tej vrsti hrane je povezano z večjim tveganjem za različne zdravstvene težave, zlasti metabolične motnje, duševne motnje in prezgodnjo smrt.

Med ugotovitvami je tudi povezava med večjim uživanjem ultra predelane hrane ter približno 50-odstotnim povečanim tveganjem za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni, 48 do 53 odstotkov večjim tveganjem za anksioznost in pogoste duševne motnje ter 12 odstotkov večjim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2. Raziskava prav tako kaže, da večje uživanje takšne hrane povečuje tveganje za smrt zaradi različnih vzrokov za 21 odstotkov, za smrt, povezano s srčnimi boleznimi, debelostjo, sladkorno boleznijo tipa 2 in težavami s spanjem, pa za 40 do 66 odstotkov. Poleg tega je večje uživanje ultra predelane hrane povezano z 22-odstotnim povečanim tveganjem za depresijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  01 .03. 2024 ob  10: 37
Wow in kaj zdej? Kaj mislijo da bo zdaj naenkrat folk zacel zivet bolj zdravo? Isto kot alkohol in čiki. Že vsa desetletja poslušamo kako to škodi itd..a je v prosti prodaji...lepo uzakonjeno..še v himni imamo alkohol. In pol folk misli da ce bojo dali nove raziskave da se bo spremenilo? Nebo se ne. Narod je prevec slep in že zastrupljen z vsemi svinjarijami ki nam jih prodajajo v trgovinah tudi pod pretvezo BIO!
Vse povsod so svinjarije not zato pa ljudje zbolevajo, tudi ljudje ki so cel lajf ziveli zdravo in ne kadili in ne pili alkohol. Zakaj? Ker zdravstvu zdrav človek ne prinese profita, bolan pa na miljarde!