IZ MERCATORJA PRIŠEL ODGOVOR: "Na problematiko najemnin smo že opozorili vlado, podobno je tudi v drugih centrih"

Slovenija

V teh izrednih razmerah, ko trepetamo za svoje zdravje in zdravje naših bližnjih, se morajo številni soočati še s finančnimi težavami. Po tem ko je država 16. marca prepovedala ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom, so vrata zaprli vsi gostinski lokali, frizerski in kozmetični saloni, neživilske trgovine in še mnogi drugi. Poleg tega da so čez noč ostali brez dohodkov, morajo mnogi izmed njih vseeno plačevati najemnino za poslovni prostor, v katerem po naročilu vlade, ne smejo delati. Med takimi so najemniki Mercatorjevih prostorov, ki so namesto pomoči prejeli obvestilo, da najemne pogodbe "ostajajo nespremenjene".

V naše uredništvo smo prejeli dopis družbe Mercator, pod katerega sta podpisana direktorica Sektorja za upravljanje z objekti in najemniki Jerneja Kastelic in pomočnik predsednika uprave Luka Jurkovič. V daljšem pismu, ki so ga naslovili Obvestilo o trenutno nastali situaciji zaradi okužbe z virusom covid-19, priznavajo, da je vladni odlok o prepovedi ponudbe ter prodaje blaga in storitev, marsikoga postavil v težak položaj. Ob tem pohvalijo vlado, ki je že sprejela paket pomoči, ki bo gospodarstvu, torej podjetjem, pomagal prebroditi to težko situacijo in podrobneje obrazložijo predlog vladnega interventnega zakona.

"Zato vas iskreno pozivamo, da še naprej spremljate ukrepe vlade, se po njih ravnate in spremljate situacijo. Pri pristojnih državnih institucijah in vaših bankah se pozanimajte, kakšne možnosti in oblike pomoči vam v tej situaciji pripadajo in izkoristite vse možnosti pomoči, ki vam jih država in bančni sektor ponujata," v Mercatorju pozivajo najemnike poslovnih prostorov, o kakršnikoli obliki pomoči z njihove strani pa ni niti besedice. Še več – za konec dodajajo: "Vsebina obstoječih najemnih pogodb se ne spreminja in ostaja na enakem nivoju kot do sedaj."

V Mercatorju od najemnikov poslovnih prostorov, ki so povečini ravno tisti, ki so morali v teh izrednih razmerah prenehati s poslovanjem, tako pričakujejo, da jim bodo poravnali polno ceno najemnine. Najemniki se zato upravičeno sprašujejo, kje bodo dobili denar. Ne le, da so čez noč prenehali z delom in ostali brez vseh dohodkov, plačevati morajo še najemnino za prostor, katerega ne smejo uporabljati.

Za pojasnila smo se obrnili na družbo Mercator, kjer so nam odgovorili: "Najemnike v naših centrih smo obvestili o vseh ukrepih, ki jih je vlada že sprejela za pomoč gospodarstvu. Po naših informacijah vlada pripravlja dodatne ukrepe, ki bi vsem podjetjem, ki so zašla v težave zaradi razglasitve epidemije (in v konkretnem primeru zaprli svoje trgovine, lokale ipd.) pomagala, predvsem na področju likvidnosti. Preko TZS smo na problematiko najemnin že tudi opozorili vlado. Podobno je namreč tudi v vseh drugih centrih, ki svoje prostore oddajajo. V tem trenutku torej rešitve za nastalo situacijo še ni, smo pa prepričani, da jo bomo v sodelovanju našli."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  01 .04. 2020 ob  16: 32
Hrvat je tat!