IZBOLJŠANJE PLAČ V JAVNEM SEKTORJU: A kaj to dejansko pomeni?

Slovenija

Podpredsednik vlade Matej Arčon je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da gredo tako stebrna kot krovna pogajanja o plačah v javnem sektorju v pravo smer. Plače se bodo izboljšale, za koliko, pa pričakuje, da se bodo dogovorili predvidoma do poletja. Edina prava pot za uresničitev dogovora je pogajalska miza, je sporočil.

Arčon je dejal, da so na seji vlade razpravljali predvsem o plačah v javnem sektorju. "Vlada ugotavlja, da gredo pogajanja v pravo smer, da so pogajanja tako na stebrnem delu kot na krovnem delu z naše strani dovolj dobro pripravljena, da lahko ta pogajanja še bolj pospešimo s ciljem, da jih seveda čim prej tudi zaključimo," je dejal Arčon.

Navedel je, da si želijo pogajanja s sindikati predvidoma do poletja zaključiti. Interes vlade je, da postavijo "nove temelje plačnega sistema v javnem sektorju, ker je dosedanji sistem dobesedno preluknjan". Navedel je, da se ne želijo z vsakim, ki izrazi željo po stavki, pogajati posebej, pač pa je v njihovem interesu, da sistem plač uskladijo z vsemi sindikati.

Vladna stran je za plačno reformo pripravljena nameniti 1,3 milijarde evrov, kar po njegovih navedbah pomeni, da gre javni sektor na bolje. Plače v javnem sektorju se bodo izboljšale, kar je osnovni namen in cilj pogajanj. Dejal je, da bodo zaposleni pod minimalno plačo dobili minimalno plačo, s čimer bo javni sektor po njegovih navedbah usklajen.

Sindikatom je sporočil, da je edina in prava pot do dogovora pogajalska miza, ne stavke in protesti. Zdravniški sindikat Fides je pozval, naj se udeležijo stebrnih pogajanj. Dogovor lahko dosežejo tudi brez Fidesa, vendar brez njihove udeležbe rezultat zanje ne bo pozitiven. Dejal je, da bo v ponedeljek sestanek vseh predstavnikov sindikatov, stebrna pogajanja pa intenzivno potekajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija