'IZUMI, KI NAM POMAGAJO USTVARITI BOLJŠI SVET': V Sežani odprta razstava, ki je namenjena ozaveščanju o gozdnih požarih (FOTO)

Slovenija

V Kosovelovem domu v Sežani so včeraj odprli razstavo Tehnologija proti požarom - izumi, ki nam pomagajo ustvarjati boljši svet. Namenjena je ozaveščanju o nastanku, preprečevanju in posledicah gozdnih požarov ter ponovnem pogozdovanju. Na interaktiven način je predstavljena vloga inovacij in tehnologije pri spopadanju z gozdnimi požari.

Na razstavi, ki jo je pripravil Urad za intelektualno lastnino skupaj z Evropskim patentnim uradom, je med drugim mogoče videti predmete, zavarovane s pravicami industrijske lastnine. Gre predvsem za inovacije, ki omogočajo hitro odkrivanje požarov.

"Slovenija je na področju intelektualne lastnine vedno bolj vpeta v evropski in tudi mednarodni prostor. Z Evropskim patentnim uradom smo se dogovorili, da v Sloveniji kot prvi organiziramo skupno razstavo, in posvetili smo jo inovacijam na področju varstva pred požari," je ob robu srečanja podjetnic v Novi Gorici dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Dejan Židan.

“Tehnologija proti požarom - izumi, ki nam pomagajo izboljšati svet” Veseli me, da sem danes zbrane nagovoril na...

Posted by mag. Dejan Židan on Srijeda, 10. april 2024.

Zgodnje odkrivanje požarov je po njegovih besedah namreč ključno za zmanjšanje škode. "Prav tako je treba hitreje opozoriti na požar in nato sodobno tehnologijo, ki temelji na avtomatizaciji in digitalizaciji, vključiti tako pri varovanju ljudi kot tudi njihovega premoženja," je še dejal Židan, ki se je udeležil dogodka ob odprtju razstave.

Udeležila sta se ga med drugim tudi poveljnik republiškega štaba civilne zaščite Srečko Šestan in direktor Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana Blaž Turk.

Razstava bo na ogled do 21. aprila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija