JANŠEVA IZJAVA O TAJVANU RAZBURJA NA DOMAČIH IN TUJIH TLEH: Kot "veliko napako" jo je označil tudi Jelinčič

Slovenija

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je danes ostro obsodil izjave premierja Janeza Janše glede Tajvana in Kitajske ter jih označil za napako. Poudaril je, da je Kitajska glavni akter v mednarodni skupnosti, za Slovenijo pa tudi pomemben gospodarski partner.

"Mislim, da je gospod Janša naredil veliko napako s tem, da je Tajvan razglasil kot glavno izhodišče za gospodarske posle," je na novinarsko vprašanje odgovoril Jelinčič.

Opozoril je na pomen Kitajske kot ključnega akterja v mednarodni skupnosti, "še posebej sedaj, ko se povezuje z Rusijo, Indijo ter celotno azijsko regijo z namenom postati nekakšen nasprotni pol ZDA".

"Takšne napake bodo škodovale Sloveniji in njenemu gospodarstvu. Predvsem pa se takšnih odločitev ne sprejema na vrat na nos, četudi smo s tem ugodili ZDA," je dodal.

Premier Janša je namreč v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o izmenjavi predstavništev. Hkrati je bil zelo kritičen do Kitajske, ker se je ostro odzvala na odločitev Litve, da odpre svoje diplomatsko predstavništvo v Taipeiju in dopusti tajvansko v Vilniusu, pa tudi zaradi prepočasnega obveščanja o grožnji koronavirusa.

Tajvansko zunanje ministrstvo je nato poobjavilo napoved premierjevega pogovora na Twitter profilu slovenske vlade in pri tem izrazilo "hvaležnost" Janši za "odločno podporo". Čivk so pospremili s ključnikom #StrongerTogether (močnejši skupaj). 

Množične obsdobe Janševih izjav 

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so v sredo Janševe izjave glede Tajvana označili za "nevarne" ter izrazili ostro nasprotovanje, češ da je Tajvan nedeljiv del kitajskega ozemlja, načelo ene Kitajske pa da je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov.

Predsednik države Borut Pahor je včeraj izpostavil, da Slovenija že vse od vzpostavitve diplomatskih odnosov s Kitajsko dosledno zagovarja načelo ene Kitajske. Dodal je, da je k temu načelu zavezana tudi Evropska unija. 

"Taipei ima gospodarska predstavništva v 20 članicah EU. Ideja, da bi tako predstavništvo odprli v Sloveniji, ni nova. Predsednik jo vidi kot spodbudo gospodarskim odnosom," so odgovorili iz predsednikovega urada na vprašanje, ali je bil predsednik republike kakorkoli obveščen o odločitvi oz. napovedi premierja Janše.

Predsednik je sicer namerno naredil razliko med Taipeijem, sicer prestolnico Tajvana, in Tajvanom kot državo. V članicah EU so namreč "predstavništva Taipeija", ne pa Tajvana, čemur Ljudska republika Kitajska ostro nasprotuje, ker ima Tajvan za del svojega ozemlja in nasprotuje neodvisnosti tega otoka.

Prihodnji petek bo sicer o Janševih izjavah na zahtevo koalicije KUL razpravljal zunanjepolitični odbor DZ. Predlagatelji seje menijo, da bi lahko imele Janševe izjave dolgoročne posledice na odnose z azijskimi državami in so v neskladju z dolgoročno strategijo slovenske zunanje politike.

Posledice čutijo podjetniki

Zaradi Janševih izjavo so nekatera slovenska podjetja, ki delujejo na kitajskem trgu, že prejela odzive partnerjev. Kot so v četrtek pojasnili v Slovensko-kitajskem poslovnem svetu, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, prihaja do preklicev pogodb in tudi do izstopov iz dogovorjenih naložb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  21 .01. 2022 ob  22: 00
12
En tečaj o diplomatskih odnosih mu ne bi škodil in še en intenziven tečaj angleščine zraven. Sicer je pa vseeno, ker gre kmalu na stranski tir. Tam bo lahko žural z Madžari tudi 24 ur na dan.
kokodek |  21 .01. 2022 ob  20: 42
nič bat, na poti do oškodovanih podjetij že prihajata sestrična s pomočjo v gotovini. veleodvetnik pa po uredil papirje....
Stiv Rivs |  21 .01. 2022 ob  17: 46
12
Kitajska in Taiwan sta v sporu od leta 1949.
Alora koji k..c je potrebno temu pajacu mešat ta postaran dre..k
Zaradi tega Slovenija že doživlja gospodarsko škodo.
To pomeni, da so oškodovane slovenske družine.
Na koncu pa ga bojo magari na naslednjih volitvah še volili.
Kaj potem, a bomo s Toninovim vojaškim letalom napadli Kitajsko ?