JANŠI TRI MESECE POGOJNE: "Na twitterju je zapisal grobo in seksistično izjavo"

Slovenija

Celjsko višje sodišče je danes potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je premierja v odhodu in predsednika SDS Janeza Janšo spoznalo za krivega dveh kaznivih dejanj razžalitve novinark TV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl. Dosodilo mu je tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Janše danes ni bilo na sodišču.

Kot je v obrazložitvi povedal sodnik poročevalec Andrej Pavlina, je Janša, ki mora poravnati tudi sodno takso za vloženo pritožbo, na Twitterju zapisal grobo in seksistično izjavo. Šlo je za politično izražanje Janše, je dejal Pavlina. Dodal je tudi, da so Janševo pritožbo zavrnili kot neutemeljeno, sodba prvostopenjskega sodišča pa je tako postala pravnomočna.

Janšev zagovornik Franci Matoz pa je napovedal vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče. Matoz, ki se je pritožil na sodbo prvostopenjskega sodišča, je na današnji pritožbeni seji ocenil, da je prvostopenjsko sodišče bistveno kršilo kazenski zakonik ter da senat celjskega okrožnega sodišča, ki je Janšo spoznal za krivega, ni bil nepristranski. Dejal je, da iz spornega tvita, ki ga je Janša objavil na Twitterju, ni bilo moč zaznati, da gre za omenjeni novinarki.

Po Matozovem mnenju je celjsko okrožno sodišče preveč lahkotno sprejelo sodbo zoper Janšo. Po njegovih podatkih pa je kazenska zadeva zoper Janšo v ponedeljek zastarala. Vse navedbe Matoza so celjski višji sodniki zavrnili in poudarili, da bi zadeva zastarala v sredo.

V izjavi za medije je Matoz dejal, da se je ves čas brez potrebe širila neka lažna novica, da njegova stranka ne dviguje pošte in zavlačuje sodni postopek, ker ni bilo res. "V tem postopku je bila prva razveljavitev sodbe zaradi jasne kršitve pri postavljanju porote, kar je zadevo podaljšalo za dve leti. Midva nisva soglašala, da bi zadeva zastarala, to nikdar ni bil najin namen. Želeli smo si vsebinske odločitve, zdaj pa bomo zadevo peljali na vrhovno sodišče, kjer so v civilnem sporu zadeve že bile, in sem prepričan, da bomo na koncu uspeli," še pravi Matoz.

Zadovoljen je, da je prišlo do vsebinske odločitve, ni pa zadovoljen z odločitvijo višjega sodišča, ker da je napačna, saj po njegovi oceni razžalitve novinark ni bilo.

Za zagovornico omenjenih novinark odvetnico Katjo Zdolšek pa je bilo ključno vprašanje, ali je bila Janševa izjava na Twitterju žaljiva ali ne. Pri tem je ocenila, da je bila Janševa izjava vulgarna, seksistična in žaljiva. "Izjava je bila premišljeno napisana," je dejala Zdolškova. Povedala je tudi, da je pričakovala vložitev omenjene zahteve na vrhovno sodišče. Po njenih besedah živimo v državi, kjer ni dovoljeno zmerjati ženske z besedami odsluženi prostitutki, samo zato, ker gredo pri opravljanju svojega dela nekomu na živce.

Šetinc Paškova je vesela, da je višje sodišče uspelo v zelo kratkem času sodbo pripeljati do sklepnega dejanja. Pričakovala je, da bo Janša spoznan za krivega zaradi žaljivega tvita, ki je po njeni oceni gnusen, grd in žaljiv. Na takšen žaljiv tvit v naši družbi ne moremo pristati, je še dejala Šetinc Paškova.

Višja sodnica Zinka Strašek je pojasnila, da so Janši vabilo za pritožbeno sejo večkrat skušali vročiti prek detektiva, a neuspešno. Zato so celjski višji sodniki danes najprej sprejeli sklep, da se seja ne opravi. Ko je Matoz povedal, da je Janšo osebno seznanil s tem, da bo danes pritožbena seja, so sodniki prvotni sklep preklicali in pritožbeno sejo vendarle opravili.

Janša se je na sodišču znašel zaradi tvita iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.".

Celjsko okrožno sodišče je Janšo v prvem postopku nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta ter mu naložilo plačilo stroškov sodnega postopka v zvezi z žaljivim tvitom na račun novinark. Nato pa je višje sodišče sodbo razveljavilo. Februarja letos pa je dočakal novo sodbo na prvi stopnji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  25 .05. 2022 ob  15: 51
Mogoče bi mu pasalo 3mesece na dobu, da si malo spočije.