JELINČIČ BI V SAMOOBRAMBI RAD STRELJAL: Vladi je predlagal to

Slovenija

Poslanec Zmago Jelinčič ocenjuje, da se stanje varnosti v Sloveniji slabša. V poslanskem vprašanju vladi je izpostavil tatvine in rope, v izjavi za STA tudi napade na poslance. Vsakdo ima pravico do samoobrambe in država naj krije odškodnine v takih primerih, pravi. Vlada odgovarja, da ima vsakdo pravico se braniti, a obramba mora biti sorazmerna.

Zaradi naraščanja nasilja je treba poskrbeti za varnost, kar po prepričanju poslanca in predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega pomeni, da se vsak posameznik lahko brani. Zato je na vlado naslovil pobudo, da je "za samoobrambo sebe in svojega premoženja na zakonski ravni uzakonjena pravica do samoobrambe z orožjem". Predlagal je tudi, da bi država poskrbela za kritje vseh stroškov, ki bi jih storilci kaznivih dejanj morda zahtevali od tistih, ki so se branili.

Tudi poslanec SDS Branko Grims je minuli teden na nujni seji odbora DZ za notranje zadeve v razpravi o napadih na poslance govoril o pravici do samoobrambe. "Če se v času pandemije covida-19 nekoga popljuva, je to napad, ki ogroža človeško življenje, kar pomeni, da je dovoljena samoobramba z vsemi sredstvi," je ocenil.

V odgovoru na Jelinčičevo pobudo so na vladi izpostavili, da pravica do samoobrambe izhaja med drugim iz ustavnih pravic do nedotakljivosti človekovega življenja in do svobode. Prav tako so instituti glede samoobrambe in odškodninske odgovornosti navedeni v kazenskem in obligacijskem zakoniku. Kazenski zakonik določa silobran, ki da je dejanje z vsemi znaki kaznivega dejanja, a je bilo storjeno v obrambi pred protipravnim napadom.

Drugi institut, namenjen nekaznovanju tistega, ki so ga v kaznivo dejanje prisilile zunanje okoliščine, je skrajna sila. "Dejanje, ki je storjeno, da bi storilec od sebe ali koga drugega odvrnil istočasno nevarnost, ki je ni bilo mogoče odvrniti drugače, ni protipravno, če je povzročeno zlo manjše od zla, ki je grozilo," je zapisano v odgovoru na Jelinčičevo vprašanje.

Obligacijski zakonik pa določa, da je dovoljena samopomoč "pravica vsakogar, da odvrne kršitev pravice, ko grozi neposredna nevarnost, če je takšna zaščita nujna in če način odvračanja kršitev ustreza okoliščinam, v katerih nastaja nevarnost, s čemer je ponovno izpostavljeno načelo sorazmernosti". "Kdor pri dovoljeni samopomoči povzroči škodo tistemu, ki je povzročil potrebo po samopomoči, je ni dolžan povrniti," so v vladi pojasnili na Jelinčičevo pobudo o ureditvi kritja odškodninske odgovornosti za samoobrambo.

Da je samopomoč že danes dovoljena in da ima vsak pravico se braniti, je poudaril tudi odvetnik in predavatelj kazenskega prava na Evropski pravni fakulteti Blaž Kovačič Mlinar. "Posamezniku ni treba čakati, da ga napadejo, lahko se brani tudi že če vidi, da se napad pripravlja. A mora biti za obrambo uporabljena sila sorazmerna," je pojasnil.

Tako je po mnenju Kovačiča Mlinarja lahko sorazmerna na primer uporaba poprovega spreja ali tudi uporaba borilnih veščin, če jih nekdo obvlada. Uporaba noža ali strelnega orožja, če na primer nekdo pljuva nate, pa je zelo verjetno nesorazmeren ukrep, je pojasnil.

Vlada ocenjuje, da kazenski in odškodninski vidiki silobrana, skrajne sile in dovoljene samopomoči že urejajo pravico do samoobrambe, kot jo v svoji pobudi izpostavlja Jelinčič. "Sedanja ureditev že omogoča, da se v vsakem konkretnem primeru presoja, upoštevajoč vse okoliščine, tudi sredstvo obrambe, ali dejanje izključuje protipravnost in odškodninsko odgovornost." Napovedali pa so, da bodo zakonsko ureditev področja, ki sicer sodi v pristojnost več ministrstev, ponovno proučili "v smeri morebiti potrebne ustreznejše ureditve določenih vidikov pravice do samoobrambe".

Jelinčič je sicer tudi sam ljubitelj orožja. Na ograji svoje vile v Žusterni ima celo izobešen pomenljiv napis: "Pozor, lastnik je oborožen. Tukaj notri ni nič, za kar je vredno tvegati tvoje življenje."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Spaho |  25 .07. 2021 ob  18: 00
Sam sem se bolj posvetil ureditvi in zakonodaji kot njegovim nebulozam...in kdor malo pozna zakon ve, da je ta v določenih delih pomanjkljiv...potreben sprememb in revizij...samo o tem sem govoril....imaš pa prav....rambo ni imel beretke ampak dolge lase :)
Spaho |  25 .07. 2021 ob  17: 58
Kokodek poglej si njegov posnetek osamosvajanja slovenije...ko rambo po ljubljani z beretko hehe...rečeno je bilo seveda sarkastično....????
kokodek |  25 .07. 2021 ob  13: 29
"Spaho", da je Zmago slovenski Rambo, ajuto, prej je slovenski preračunljivec in škodljivec, udbaš, izkoriščevalec sistema , hudobnež in hujskač. amen. kaj poreče pleme-niti, ko ga bo počil, kakšen njemu podoben kretenski ljubitelj orožja
Zarja |  25 .07. 2021 ob  07: 25
Jelinčiču je korona na možgane udarla. Lahko si spusti šus u čelo, ne bo nobene škode. Glih še sam to nam manjka.
Spaho |  25 .07. 2021 ob  00: 00
pa naj se usuje plaz kritik na moj komentar :D
Spaho |  25 .07. 2021 ob  00: 00
no in še malenkost v poduk...v veliki večini zveznih držav v ZDA kjer je dovoljeno NOŠENJE orožja je za to potrebno narediti kar nekaj dokumentacije. potrebni so psihotesti, potreben je izpit na katerem moraš streljati minimalno 75 od 100....mislim da na 10m oz nekje tam okoli. svetujem vsakemu, ki bo rekel, da sej to ni nič kaj takega naj poskusi. drugo je nakup in posedovanje orožja...v tem so Američani kar precej napredni(po njihovem mnenju) in nazadnjaški za nas Evropejce. se bi pa na mestu nekaterih pozanimal recimo kako je v kaki sosednji državi....Avstrija recimo, Nemčija .da o skandinavskih državah, kjer so celo dovoljeni "dušilci zvoka" za lovce niti ne govorim :D Ureditev pridobivanja orožja pri nas je nekoliko drugačna. so pa potrebni psihotesti....ki bi jih po mojem mnenju bilo potrebno še dodatno zaostriti. pa da ne bo pomote...sem imetnik orožne listine...da kdo ne bo reku, da sedaj pljuvam v skledo iz katere ne jem. sam sem že 4x opravljal psihoteste...enkrat za pridobitev listine in 3x za službene namene. in vem, da če si psihično stabilen in se zavedaš, da to NISO igračke in da ko enkrat poči...se ti lahko življenje postavi na glavo ni nobenega problema take teste naredit. potrebna je pamet....in verjemite mi, da do sedaj, kar sem imel opravka z imetniki orožnih listin nas je večina takih...orožje definitivno ni za vsakega...zahteva poseben način življenja in poseben način obravnave orožja....še enkrat...TO NISO IGRAČE za se k.u.r.č.i.t pred sosedi, prijatelji, znanci ali komerkoli drugim.
Spaho |  24 .07. 2021 ob  23: 47
no tako...z zmagotom se ne morem strinjati v vseh pogledih. je pa res da je večina deliktov z orožjem storjena z orožjem pridobljenim NA ČRNO. sedaj pa še malo v poduk...ko govorite o ZDA. največ deliktov z orožjem je storjenih v zveznih državah kjer je dostop do orožja zelo omejen...lep primer je NEW YORK - mesto v zvezni državi connecticut. drugače je kjer je dovoljeno nošenje orožja...in naj nekaterim objasnim zakaj...kjer veš, da ima lahko sosed na sebi orožje ga nikoli ne boš izvlekel...zakaj...ker ga ima tudi sosed. Pa ne me narobe razumet...sem absolutno proti taki ureditvi, kjer bi se kar lahko streljalo. je pa dejstvo tako...če ti nekdo vlamlja v nepremičnino...in si v njej...in imaš vse potrebne listine in orožje se s tem orožjem načeloma nebi smel braniti razen, če je tudi nekdo od roparjev oborožen z strelnim orožjem. Sedaj pa v razmislek...ali naj počakam, da me vlomilec butne z pajserjem ali bejzbolko po glavi, ali naj počakam, da me zabode z nožem? me resno zanima odgovor na to vprašanje. ker namreč dan danes se lahko le zaklenete v enega od prostorov in počakate policijo...po zakonu :) sli se branite z pajserjem oz bejzbolko oz drugo vrsto sorazmernega orožja. se je pa pri tem potrebno nečesa zavedati....kazanje orožja in vlečenje orožja za ustrahovanje je zelooooooo neučinkovit način obrambe....ne vleci orožja in ga ne kaži, če nisi pripravljen na uporabo le tega. zakaj pa poslance dandanes pljuvajo in napadajo naj se vprašajo sami :D. Zmagec je pač Zmagec in bo vedno slovenski Rambo. lahko noč
 |  24 .07. 2021 ob  21: 44
Končni rezultat tega za kar se on zavzema bi vsaj po moji laični oceni bilo najverjetneje veliko več mrtvih v Sloveniji...Po moje se on tega ne zaveda.....Ljudje so vedno manj sposobni brzdanja jeze...Sedaj si pa mislimo kaj bi bilo, če bi bili vsi oboroženi...Mnogi namesto, da bi nekoga samo nekam poslali ker jih je ta nekdo ujezil bi ga nekateri celo kar ustrelili v trenutku svoje nesposobnosti obvladovanja jeze...
kokodek |  24 .07. 2021 ob  18: 35
14
samo še to se nam manjka, da bomo kot v ZDA, vsak s svojo puško.
Ištrijan |  24 .07. 2021 ob  13: 30
26
Bumbar pokvarjeni!!
hribi |  24 .07. 2021 ob  12: 29
46
Ta Jelinčič naj raje začne pri sebi, npr. naj si kupi štrik za perilo, da mu ne bo treba obešati mokra oblačila na ograjo. Ker je podobno ciganskemu objektu.