KAJ LAHKO PRIČAKUJEMO PO ZMAGI EVROPSKE DESNICE? To so napovedali primorski politični poznavalci in politiki

Koper

Volitve v Evropski parlament (EP) odmevajo doma in po svetu. Za oceno rezultatov tako v Sloveniji kot na evropski ravni smo zaprosili Zmaga Jelinčiča Plemenitega, Aurelia Jurija in Sebastjana Jeretiča, ki imajo različna pričakovanja glede prihodnosti evropske in slovenske politike.

Skorajšnji Koprčan, bivši poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je zadovoljen z izidi volitev zlasti v Franciji, Nemčiji in Avstriji. "V Evropskem parlamentu se ne bo nič spremenilo, več ali manj bo ostal enak. Sem pa zelo vesel, da so se prave desne stranke dvignile in da je Macron razpustil parlament. Francija se je prebudila, v Nemčiji je AFD, kljub temu da so jih hoteli prepovedati, uspelo, v Avstriji Svobodnjaki. To bodo ljudje, ki bodo dvignili svoj glas, na te tri države računam, da bodo stvari spremenile," poudarja Jelinčič.

Glede Slovenije meni, da je edini poslanec, ki bo delal v interesu Slovenije, Branko Grims. "Kandidatne liste niso bile narejene po kriteriju, kateri kandidati bi nekaj naredili za Slovenijo, ampak kateri so taki, ki bi kimali. Samo Grimsa lahko iz te grupacije izvzamem". 

Tudi predvolilna kampanja ga ni prepričala. "Skupina vaških posebnežev je spraševala drugo skupino vaških posebnežev, ki so odgovarjali na način vaških posebnežev. Prava kampanja bi morala govoriti o interesih Slovenije v okviru Evropske unije. Morali bi trezno razmišljati o tem, da EU 'jemlje hudič', da v njej prevladuje deviantnost in uničevanje Evropejcev," je jasen Jelinčič.

Kot pravi, je sicer prav, da je SDS dobila štiri poslance"V prvi vrsti je prav, da je SDS dobila štiri poslanice. Veseli me tudi, da je prišel v EP Tonin, ker bo bolj slovensko usmerjen, kot so bili zdaj. Kar se tiče Svobode, smo dobili 'genialno ekipo'," komentira izid volitev Jelinčič.

"Slovenija se ni pokazala kot svobodna volilna enota, ki bi skrbela za lastno državo, ampak je polovici volivcev bolj za neka kvazievropska degenerirana stališča in dogajanja. Rezultat je značilen za Slovenijo, ki namesto da bi razmišljala o tem, da je treba skrbeti za lastno državo, še vedno polovica daje prednost migrantom in deviantnosti," je prepričan Jelinčič

Bivši evropski poslanec in poslanec državnega zbora Aurelio Juri pravi, da so ga rezultati razočarali. "Ne bom skrival, da so me rezultati razočarali, ker si nisem mislil, da je večina volivk in volivcev, tista, ki se je podala na volišča, pozabila, kaj je v zgodovini prinašala oblast v desnih, zlasti skrajno desnih rokah," je zapisal, prav tako ga je tudi razočaral tisti del volilnega telesa, ki ni šel volit.

"Razumem, da je glavni razlog ta, da sedanja vladajoča koalicija v dveh letih vladanja ni realizirala dovolj od danih predvolilnih obljub, toda moramo gledati širše, gospodarske kazalnike, zaposlenost, upoštevati, kar se je lani zgodilo s povodnjo, in sicer z vremenom, več kot 10 milijardna škoda, ki je močno premešala proračunske prioritete. Tudi sam sem strog, mestoma jezen na koalicijo, zlasti na predsednika vlade in zunanjo ministrico, zaradi odmika od v ustavi zapisane mirovniške politike, zaradi sledenja sramotni politiki dvojnih standardov, ki jo narekujejo v Bruslju bodisi v štabih Nata bodisi na Evropski komisiji," poudarja Juri, vendar obenem opozarja: "Vsakomur povem, posebej mladim, ko mi pravijo, da jih politika in volitve ne zanimajo, da če se izvrševanju tega malega dejanja odpoveš, se odpoveduješ tudi pravici do kakršnekoli kritike na račun oblasti in stanja, za katerega odgovarja."

Po Jurijevem mnenju bo Palestina odslej v Evropskem parlamentu še bolj zanemarjena, upanje za morebitno končanje vojne v Ukrajini pa "paradoksalno prihaja iz zmage skrajne francoske desnice, Marine le Pen", ki nasprotuje oboroževanju Ukrajine in se zavzema za čimprejšnja mirovna pogajanja. 

"Sama Le Penova ali skupaj z madžarskim Orbanom in slovaškim Ficom znajo obiskati Moskvo in na nek način prisiliti še vso ostalo EU k opustitvi ideje o napotitvi vojske v Ukrajino in o porazu Putina. Tudi Avstrija, z zmago Svobodnjakov, zna pristopiti zraven," napoveduje Juri, ki opozarja tudi na to, da bo Evropa manj prijazna do migrantov.

Sebastjan Jeretičstrokovnjak za komuniciranje in politični analitik, meni, da so bile evropske volitve "velika zmaga Janeza Janše, ne samo, ker ima štiri poslance, ampak ker jih ima ob visoki udeležbi. K temu je prispevalo to, da so sestavili močno listo, kar je sprožilo tudi tekmo za preferenčne glasove. S tega vidika je velika zmagovalka Zala Tomažič, ki je vzhajajoča zvezda stranke, drugi zmagovalec je Branko Grims. Notranja tekma je zagotovo pripeljala do četrtega mandata," je prepričan Jeretič.

"Koalicija je debelo izgubila, treba pa je priznati, da se je Golob z nekaj strateškimi potezami uspel izognil popolni katastrofi. Osnovni korak, ki ga je dosegel, je visoka volilna udeležba, brez katere bi imel samo en mandat in bi to bila popolna polomija. To je dosegel z zelo ideološkimi referendumi in s pomočjo civilne družbe, ki odpira temo splava in s tem uvaja nov razkol v družbo, s Palestino in drugimi temami, s katerimi je dosegel to polno polarizacijo. Ob tem, da vsi državni sistemi razpadajo in imamo stavko na vsakem koraku, je ublažil popolno katastrofo," navaja Jeretič. Kot ocenjuje, je Svoboda zelo "strateško minimalizirala poraz s tem, da je razklala slovensko javnost in dvignila na noge antijanša moment, kolikor je bilo možno".

Dogajanje v drugih evropskih državah kaže, da so v prihodnosti na vidiku spremembe. "Suverenistične sile so se okrepile, zeleni in liberalci so doživeli popoln polom, a ne bo se čisto nič spremenilo, saj je v EP koalicija zelenih in liberalcev s krščanskimi demokrati. To je ekipa globalistov, kar pomeni nadaljevanja enake evropske politike, kot smo jo imeli doslej, torej politike podrejenosti Ameriki in vojne z Rusijo ter tehnološkega zaostajanja za Kitajsko. Ignoriranje tem, zaradi katerih suverenisti rastejo, na dolgi rok pomeni, da se bo zgodila 'eksplozija' suverenistov," ocenjuje Jeretič.

"Vprašanje časa je, kdaj bodo te sile povozile stare politične sile, ki si zatiskajo oči in ne vidijo, da izgubljajo zaradi lastne nesposobnosti pri določenih temah. Uspeh suverenistov je samo začasno odložen," zaključuje svoje razmišljanje Jeretič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  11 .06. 2024 ob  19: 15
neplemaniti, kje ste njega našli za komentar, usral se je od lizanja janše, naj kar k njemu gre, ki v istri ne maramo foreštov
ManofSteel |  11 .06. 2024 ob  19: 14
-3
Ko bo Evropa klecnila, takrat bo prišlo do spremembe, samo da tokrat bodo končali v fojbah tisti, ki so jih prvi skopali=levičarji aka komunisti!
Po letu 45 so zahrbtno pobili družine...tokrat bo drugače, ker jim bodo sodili v prvi vrsti tisti, ki so jih volili!
Stiv Rivs |  11 .06. 2024 ob  18: 17
No,no, brez panike.
Ne bo tako hudo.
Tri Putinovi ljubljenčki so naredili malo reklame za svojega liderja iz Moskve.

vseved |  11 .06. 2024 ob  14: 18
Slovenski poslanci v EP so nepomembni in ničvredni.Do sedaj niso naredili nič dobrega za slovenijo, ne levi ne desni. Edina korist od teh volitev je,da bo tisti gnjus od Griomsa zginil iz parlamenta.
Martin Kacur |  11 .06. 2024 ob  13: 20
22
To so napovedali primorski politični poznavalci in politiki

Ma od kdaj je Jelinčič karkoli primorskega?
hribi |  11 .06. 2024 ob  12: 54
Stara preizkušena taktika volitev proti sovražniku se bo končala. Jokanje po vsakih volitvah ko levici ne gre po načrtu in grožnje : se spomnite kako so nas fašisti klali" se ne bo več izšlo. Če bi te leve stranke bolj kot strašenje s fašisti poslušali narod se ne bi zgodil " dramatičen zasuk na desno'. Leve stranke ne znajo priznati da agenda LGBT v vsako vas škodi . Da je potreben premislek o beguncu ki pozna samo besedo AZIL. Bolj ko se bodo delali slepe in gluhe prej bo na oblast prišla prava fašistična stranka. Ob taki politiki teh ki nas kao branijo pred fašisti se mi zdi da definitivno ne bom volil te ki me kao branijo.
galeb |  11 .06. 2024 ob  12: 19
20
Bužec jelinčič! On ki kima z glavo janšeti vele nizko dol do tla ma lih on bo šrajau da ki drugi kimavajo z glavo. Ima doma Titota inu ponjer voli za janšeta. kdu tuki bol kimava z glavo en bot sem drugi bot ča inu gor inu dol kukr piha burja brižni jelinčič.