NEDOSEGLJIVA SPLETNA MESTA DRŽAVNIH USTANOV: "Ni šlo za varnostni incident, temveč za tehnične težave"

Slovenija

Nekatera spletna mesta državnih ustanov so bila danes dopoldne začasno nedostopna. Pri tem ni šlo za varnostni incident, temveč za tehnične težave, je pojasnil prvi mož nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT Gorazd Božič.

Omenjene tehnične težave odpravljajo na pristojnem ministrstvu za digitalno preobrazbo, pri tem sodeluje tudi zavod Arnes, je še pojasnil Božič.

Da najverjetneje ne gre za hekerski napad, je že pred tem povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in dodala, da bodo več informacij še posredovali.

Med drugim so bila začasno nedostopna spletna mesta vlade, državnega zbora, statističnega urada, slednji je posledično imel težave glede današnjih objav, med drugim glede podatkov o inflaciji.

Zaradi tehničnih težav, ki so prizadele več državnih organov, je bila več ur nedosegljiva tudi telefonska številka 114 klicnega centra za informacije po poplavah, je danes potrdil vodja centra Andrej Šter. Kot je zagotovil, bodo poskušali čim prej vrniti vse neodgovorjene klice. Kot je pojasnil, je težava nastala pri komunikacijskemu omrežju državnih organov HKOM.

Nedosegljivi so bili med 8. in 9. uro ter med 9.10 in 11.10. V tem času je na center poklicalo več deset ljudi, ki so iskali informacije po poplavah, a v centru niso mogli odgovoriti na klice. Šter je zagotovil, da bodo vse poklicali nazaj. Bo pa to verjetno trajalo nekaj časa, saj je zaradi nedelovanja sistema nastal zaostanek.

Telefonska številka 114 sedaj znova obratuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  30 .11. 2023 ob  12: 01
Na vsako neumnost skočite ko muha na drek.