KAKO JE Z URESNIČEVANJEM ARBITRAŽE? Sestanek v tihi sobi DZ

Slovenija

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) bo danes razpravljal "o poteku dialoga in procesu izvrševanja razsodbe arbitražnega sodišča", ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Seja se bo začela opoldne, potekala pa bo za zaprtimi vrati.

Na sejo so vabljeni tudi premier Miro Cerar, zunanji minister Karl Erjavec, notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan ter ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

Na seji OZP naj bi razpravljali o aktualnem stanju po poteku roka za pripravo vsega potrebnega za implementacijo arbitražne razsodbe 29. decembra lani. Slovenija je po tem roku začela izvajati suverenost na svojem delu ozemlja, ki ji ga je prisodilo sodišče, Hrvaška pa temu še vedno nasprotuje in zlasti na morju vztraja pri meji, kot jo vidi sama - po sredini Piranskega zaliva.

Na slovensko stran zaliva kljub zagroženim kaznim

Hrvaški ribiči tako v spremstvu hrvaških policijskih čolnov še vedno prihajajo na slovensko stran zaliva brez ustreznih slovenskih dovoljenj. Ker so jim slovenski policisti zagrozili s kaznimi, ki da jih bodo morali poravnati, če bodo hoteli vstopiti v Slovenijo, pa je med njimi navdušenje za prehajanje meje nekoliko splahnelo. Dobili so sicer zagotovila Zagreba, da bodo slovenske kazni nične, ker da ribiči lovijo v "hrvaškem morju".

Na seji OZP je pričakovati tudi poročila glede vloge Evropske komisije pri tem, da se Hrvaško prepriča v spoštovanje arbitražne razsodbe in kako poteka neposreden dialog med Ljubljano in Zagrebom na to temo.

Premier Cerar bo tako najverjetneje poročal o svojem obisku v Zagrebu 19. decembra in srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Slednji je Sloveniji ponudil "okvir" za dvostranske pogovore o meji, Cerar pa vztraja le pri možnih pogovorih o implementaciji arbitražne razsodbe. Za to ima Cerar - vsaj zaenkrat tako kaže - podporo celotne slovenske politike.

Čas za 'time out'?

Vodja največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je sicer pozval, da bi si morala Slovenija zdaj "vzeti time out" in se temeljito pogovoriti, kako naprej.

Ker bo seja OZP potekala za zaprtimi vrati v t. i. tihi sobi parlamenta, bodo poslanci očitno obravnavali dokumente zaupne narave. V tem smislu je tudi pričakovati, da bo Cerar iskal podporo parlamenta za nadaljnje korake v procesu. Morda tudi glede morebitne tožbe Slovenije proti Hrvaški na Sodišču EU, ki se, kot je v sredo napovedal tudi Erjavec, vse bolj intenzivno pripravlja.

Deli novico: