KAKO REŠITI TEŽAVO NAJEMNIN POSLOVNIH PROSTOROV V ČASU EPIDEMIJE? V gibanju Zmoremo predlagajo 100 % davčno olajšavo

Slovenija

V stranki v ustanavljanju Zmoremo priznavajo, da je vlada v drugem protikoronskem paketu naredila korak naprej, saj je popravila nekatere napake iz prvega zakonskega svežnja. A žal še vedno ugotavljajo, da ni bilo rešeno vprašanje najemnin za obdobje, ko saloni, trgovine, lokali niso smeli (ali pa še vedno ne smejo) delati. Podjetniki so se tako znašli v položaju, ko so morali nositi strošek za najem prostora, ki pa je naenkrat postal neuporaben, najemnino pa je bilo potrebno vseeno plačati.

"Marsikateri najemodajalec je položaj najemnikov razumel in že sam priskočil na pomoč v obliki popusta na najemnino, vendar mnogi tega niso želeli ali pa niso mogli storiti, saj s prihodki z najemnin pokrivajo lastne tekoče stroške," ugotavljajo v gibanju Zmoremo, kjer predlagajo, da se najemodajalce spodbudi k izdaji popusta (bodisi v obliki popusta, bodisi v obliki dobropisa) za marec in april 2020 (in tudi maj za vse tiste, ki še vedno ne smejo poslovati), vsoto izdanega popusta ali dobropisa pa bi lahko najemodajalec uveljavil kot 100-odstotno davčno olajšavo pri plačilu davka na dohodek pravnih oseb, oziroma kot plačilo dohodnine.

"S takšnim ukrepom bi dosegli tri pozitivne učinke: pomagali bi najemnikom, saj bi najemodajalce dodatno spodbudili k znižanju najemnine za obdobje, ko najemniki lokala niso smeli uporabljati; pomagali bi najemodajalcem, ki bi tako pridobili nazaj del izgubljenega dobička in pomagali državi, saj bi se učinek te pomoči poznal šele v letu 2021," so prepričani v Zmoremo, svoj predlog pa so naslovili na ministrstvo za finance, ministrstvo za gospodarstvo ter odbora za finance in gospodarstvo državnega zbora.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  15 .05. 2020 ob  09: 31
-1
Ko ste dajale nespametne ponudbe za te lokale...vas n8 skrbelo nič...? Tisti, ki imajo v najemu več lokalov...mi dol visi za take, ko ste želeli zadušit konkurenco vam je bilo fajn, kajne. Zdaj je prišel čas, da se tej lokali malo premešajo in naj delajo ljudje, ki že čakajo 10 let na kak normalen poslovni prostor.