KAKO TRDA NAM PREDE PRI SAMOOSKRBI? Kmetje zahtevajo neobdavčeno gorivo in prepoved pozidave zemljišč

Slovenija

Le s takojšnjo spremembo v izvajanju zelenega dogovora na ravni EU, zmanjšanjem staleža divjadi in zveri ter zmanjšanjem administrativnih ovir smo po navedbah kmetijsko gozdarske zbornice v Sloveniji sposobni zagotoviti višjo stopnjo samooskrbe. Svet zbornice je včeraj sprejel več sklepov in vlado pozval k takojšnjemu ukrepanju.

"Trdno zagovarjamo stališče, da prehranske krize, ki nas čaka, kmetje niso niti sposobni niti pripravljeni prevzeti v celoti na svoja pleča," so sporočili iz zbornice. Kot najvišji organ zbornice je svet sprejel več sklepov in pozval vlado ter pristojna ministrstva k takojšnjemu ukrepanju.

Od vlade zahtevajo, da pristojni ministrstvi takoj podpišeta pravilnik o zagotavljanju sledljivosti porekla mesa. Od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zahtevajo, da uveljavi spremembe izvajanja skupne kmetijske politike EU tako, da bo usmerjena v pridelavo hrane.

Prav tako svet od kmetijskega ministrstva zahteva, da uveljavi prekinitev izvajanja določil skupne kmetijske politike iz naslova zelenega dogovora, ki kmetom omejujejo pridelavo hrane. Vladi predlagajo uvedbo ukrepov, ki bodo ublažili rast vhodnih stroškov v pridelavi hrane, med drugim uporabo pogonskih goriv brez trošarine.

Od kmetijskega ministrstva zahtevajo tudi, da dosledno zaščiti kmetijska zemljišča pred nadaljnjo pozidavo ter s tem zagotovi dodatne pogoje za povečanje samooskrbe v Sloveniji. Od ministrstva za okolje in prostor pa zahtevajo, da se območja okoljsko občutljivega travinja skrčijo na območje nujno potrebnega varovanja.

Svet zbornice prav tako ministrstvu za kmetijstvo predlaga, da se slovenskim kmetom omogoči uporabo vseh fitofarmacevtskih sredstev, ki so na voljo kmetom v EU za isto vrsto kmetijske proizvodnje.

Zahtevajo, da država kot upravljavka divjadi in zveri poskrbi za učinkovitejše upravljanje, kar pomeni povečan odvzem iz narave. Kot so navedli, bo posledica tega zmanjšanje škod ter neposreden in takojšnji vpliv na višjo samooskrbo s hrano v Sloveniji.

Zaradi zagotavljanja prehranske varnosti Evrope kmetijsko gozdarska zbornica predlaga tudi, da se prehranski sektor uvrsti med strateške sektorje EU.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  30 .03. 2022 ob  08: 18
Je pravila nona, da se preživeti mižerijo in vojne ne potrebuješ dosti. En majhen vrtiček in par pridnih rok.