KAKŠEN IZKORISTEK EKSKLUZIVNE LOKACIJE: Namesto butičnega hotela ali top restavracije se tja seli 10 birokratov

Koper

V nekdanji stavbi uprave za pomorstvo na Ukmarjevem trgu 2 bodo v prihodnjem letu svoje prostore dobili uslužbenci piranske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine. Ministrstvo za javno upravo se namreč ni odločilo za prodajo nekdanje luške kapitanije, ki stoji tik ob morju, na izjemni in potencialno izredno dobičkonosni lokaciji, temveč je lastništvo zgolj preneslo na ministrstvo za kulturo. Absurd, bi rekli mnogi. Kako pa potezo komentirajo vpleteni?

Večina zaposlenih v Upravi RS za pomorstvo se je letošnjega marca preselila v nove prostore na Kopališkem nabrežju v Kopru, v nekdanji stavbi luške kapitanije na Ukmarjevem trgu je ostal le še center za nadzor pomorskega prometa, a bo tudi ta stare prostore zapustil predvidoma v začetku tega leta. Stavba luške kapitanije bo tako prazna, a ne za dolgo. V njej si bo v drugi polovici leta 2021 svoje pisarniške prostore uredila piranska enota zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Mnogi so ob tej novici zastrigli z ušesi. Nekdanja luška kapitanija, ki jo je ministrstvo za javno upravo ovrednotilo na 750.000 evrov, po nekaterih ocenah pa bi zanjo zlahka iztržili tudi 1,5 milijona evrov, stoji namreč na izjemni lokaciji, tik ob morju. Lahko bi jo preuredili v butični hotel, prikupno slaščičarno ali vrhunsko restavracijo. Možnosti in potenciala je ogromno, a se je ministrstvo za javno upravo raje kot za prodajo odločilo, da prostore preda ministrstvu za kulturo. V pogledu na morje bo tako uživalo deset birokratov zavoda za varstvo kulturne dediščine iz Pirana.

Zakaj prenos lastništva namesto prodaje?

Na Ministrstvu RS za javno upravo so nam pojasnili, da predmetne nepremičnine na naslovu Ukmarjev trg 2 v Kopru ne potrebujejo več. Zato so v skladu z načelom gospodarnosti pristopili k prodaji predmetne nepremičnine po metodi javne dražbe. Namera za prodajo je bila objavljena 4. septembra 2020.

Nato pa so prejeli dopis Ministrstva RS za izobraževanje, znanost in šport ter dopis Ministrstva RS za kulturo s predlogom različnih rešitev in različnih možnosti ter izkazanim interesom za prenos upravljanja z nekdanjo luško kapitanijo oziroma za brezplačni prenos omenjene nepremičnine na Mestno občino Koper. "Ministrstvo za kulturo oziroma Javni zavod RS za varstvo kulturne dediščine izkazujeta interes, da stavba ostane v državni lasti in se nameni za delovanje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS)," so zapisali na ministrstvu za javno upravo in dodali, da je po njihovem prednost prenosa upravljanja na drug državni organ v tem, da stavba ostane v lasti Republike Slovenije. S tem so tudi posredno odgovorili na naše vprašanje, zakaj so se raje kot za prodajo nepremičnine, za katero bi po nekaterih ocenah lahko iztržili tudi 1,5 milijona evrov, raje odločili za "darilo" zavodu za varstvo kulturne dediščine.

Ob tem so še poudarili, da postopek dogovarjanja glede prenosa upravljanja še ni zaključen, niti še ni sprejeta dokončna odločitev glede načina razpolaganja z nepremičnim premoženjem. Glede na dogovor med ministrstvom za javno upravo in ministrstvom za kulturo pa naj bi se v prostore nekdanje luške kapitanije preselilo deset uslužbencev piranske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, in sicer v drugi polovici leta 2021, kar so nam na Zavodu za varovanje kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) tudi potrdili.

Zavod za varstvo kulturne dediščine - enota Piran trenutno deluje v prostorih, v katerih težje izvaja vse svoje javne naloge, pojasnjujejo v zavodu. Pričakujejo, da bo novi sedež v Kopru strankam omogočil lažji dostop do storitev, hkrati pa poudarjajo, da ZVKDS ostaja na voljo tudi na lokaciji v Piranu.

Ni bilo na celotni Obali nobenih primernejših prostorov?

Na ZVKDS so svojo odločitev za selitev na Ukmarjev trg v Koper opravičili iz funkcionalnega vidika: "S spraznitvijo se nam nekdanja stavba uprave za pomorstvo zdi izjemno ugodna za delovanje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije OE Piran, saj gre za lahko dostopen objekt iz pritličja, kar je z vidika funkcionalno oviranih ljudi ključnega pomena. Luška kapitanija je že po svoji arhitekturni zasnovi značilna upravna mestna palača, ki jo odlikuje jasna prostorska zasnova s klasičnim arhitekturnim oblikovanjem. Na stavbi je ohranjen grb stare beneške družine Grimani, kar kaže na njen nastanek leta 1713. Stavba je kulturni spomenik lokalnega pomena, razglašena z Odlokom o razglasitvi posameznih nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov v občini Koper."

ZVKDS pričakuje, da bo dodatna lokacija omogočila prebivalcem obalnih občin enostavnejši dostop do storitev javnega sektorja in da bo s selitvijo na novo lokacijo še dodatno izboljšala sodelovanje med lastniki kulturnih spomenikov in širšo javnostjo z ZVKDS.

Kaj o novih uporabnikih prostorov nekdanje luške uprave menijo na koprski občini?

Glede prenosa lastništva nekdanje stavbe pomorske uprave na ministrstvo za javno upravo smo nekaj novinarskih vprašanj naslovili tudi na Mestno občino Koper (MOK). Zanimalo nas je, ali se je kdorkoli z državnega nivoja pred to odločitvijo posvetoval z njimi in kaj sami menijo o tej potezi ministrstva za javno upravo.

S koprske občine so nam odgovorili, da so z namero, da ministrstvo za javno upravo prostore v nekdanji luški kapitaniji nameni piranski enoti ZVKDS, seznanjeni, a je niso komentirali. Dodali so le: "Ko bo zavod tudi uradno prevzel objekt, se bomo skušali dogovoriti in uskladiti o možnostih uporabe pritlični prostorov, saj si želimo, da bi bili ti dostopni širši javnosti."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kjessi |  07 .01. 2021 ob  22: 19
14
Bravo kjočola. Eni nakladajo kr neki. Butični hotel ? Parkirišče, terasa, dostop do plaže in še kaj. Naj si pogledajo, kaj ima butični hotel Portorrose. Tej kopitarji sodijo že vse čevlje. Ideja o kakšni kulturni ustanovi ob morju se mi zdi v redu.
kjočola |  07 .01. 2021 ob  21: 40
23
Dajte no... butični hotel?
Glede na velikost objekta bi imel recepcijo, 1 sobo, 1 bar, 1 sanitarije in .... 1 sobo. Ups. pa bi bil res butičen... z 1 sobo :)
S pogledom na mandrač. Sanjsko. Samo 50m stran od svežih kokic.
wifi_password |  07 .01. 2021 ob  21: 32
To zgradbo bi mogli preuredit v muzej, galerijo, manjso dvorano ali pa nekaj s kulturno vsebino. V Kopru tega manjka, nimamo niti koncertne dvorane. Bolje, da objekta niso prodali, ker pri nas ne zmoremo imeti cistih javno-zasebnih poslov, da so pa se naselili not iz konkretnega urada, pa... Meh...
kokodek |  07 .01. 2021 ob  21: 27
ne se bat, se bo že našel kupec, ko bo napočil čas
joe jaxson |  07 .01. 2021 ob  16: 27
-7
brez veze, tipičen politično lobistični dogovor, ko ne veš kaj s takim dobroimetjem nardit. ŠKIFO !rajši "roba di comunroba di nessun" kot alcun" !!!
Istriano |  07 .01. 2021 ob  14: 41
29
To je škandal, da se ni prodala pod mizo in pod ceno kakšnemu od naših elitnih opankarjev.
žveplo |  07 .01. 2021 ob  11: 54
lahko bi jo namenili kreku ko bo odletel, da bi tam talal metadon in frišne igle, ki je morej blizu za odmetavat rabljene
vseved |  07 .01. 2021 ob  09: 29
41
BRAVO, HVALE VREDNA ODLOČITEV . VSAJ NEKAJ NE BODO POGRABILI BALKANSKI KRIMINALCI!