KAKŠNE BI BILE LAHKO POSLEDICE ZA NEVROKIRURGA BOŠNJAKA? Začasen ali trajen odvzem zdravniške licence je zelo malo verjeten

Slovenija

Nevrokirurg UKC Ljubljana Roman Bošnjak, ki je operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije bolnišnici nakazati še dodatnih 6000 evrov Bošnjaku na račun agencije v Hongkongu, je na Zdravniško zbornico Slovenije naslovil prošnjo za oceno etičnosti primera, je pojasnila predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović.

Fotografija je simbolična. 

Na zdravniški zbornici bodo presodili, kakšen etičen problem je lahko tako ravnanje, je v izjavi medijem pojasnila Beović. Bošnjaka so že zaprosili, da na zbornico v zvezi s tem primerom posreduje informacije, o primeru pa bo odločal odbor zbornice za pravno-etična vprašanja, je pojasnila.

Beović sicer meni, da gre za posamezne primere, ki pa predstavljajo problem, saj vsak sum nepravilnega ravnanja meče slabo luč na vse zdravnike. Trenutno si namreč, kot je dejala, na vse načine prizadevajo, da bi izboljšali položaj zdravnikov v Sloveniji ter jih obdržali v Sloveniji in v javnem zdravstvu. "Taka situacija, če gledate enega laika, ki to bere, posluša, združi ti dve stvari in se seveda ne strinja s tem, da bi bilo treba te razmere izboljšati," je pojasnila.

Na vprašanje, kakšne bi bile lahko posledice za nevrokirurga Bošnjaka, je odgovorila, da obstaja možnost različnih stopenj javnih opominov. Začasen ali trajen odvzem zdravniške licence je, kot je bilo razumeti Beović, v tem primeru zelo malo verjeten, saj je Bošnjak vrhunsko izvedel zdravniški poseg.

POP TV je prejšnji teden razkril, da je nevrokirurg Roman Bošnjak v sklopu samoplačniških storitev operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije ljubljanskemu UKC Bošnjaku nakazati še dodatnih 6000 evrov na račun agencije v Hongkongu.

Bošnjak je medtem odstopil z mesta predstojnika kliničnega oddelka za nevrokirurgijo. UKC pa je sprejel pravilnik, ki za vsak samoplačniški poseg zahteva, da je v primeru operativnega posega v kliničnem centru treba tudi ekspertno mnenje izvesti in zaračunati v UKC Ljubljana, ne glede na to, ali je bil bolnik morda že predhodno kjerkoli obravnavan.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v ponedeljek napovedal, da bodo v primeru suma korupcije v UKC Ljubljana zadevi prišli do dna. Med drugim bodo preverili, ali gre za osamljen primer ali sistemski način dela. Če bodo ocenili, da gre za slednje, bo ministrstvo v UKC odredilo izredni upravni nadzor.

Beović se je danes odzvala tudi na predstavljeno revizijo poslov UKC Ljubljana z dobavitelji, ki kaže na pogosto nespoštovanje predpisov. Kot je dejala, si zdravniki želijo, da se te stvari raziščejo. Ne gre namreč za neposredno vlogo zdravstvenih delavcev, pač pa za sistemski problem ustanov, kjer do nepravilnosti prihaja, kar pa meče slabo luč tudi na zdravstvene delavce, je opozorila.

Jug: Strokovni svet UKC v primeru Bošnjak ni našel strokovnih nepravilnosti

V primeru Bošnjaka strokovni svet UKC ni odkril nepravilnosti, je pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug. Strokovni svet se je sicer omejil na odločanje o strokovnih vsebinah. Kot je še pojasnil Jug, se strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana torej ni odločal o morebitnih etičnih tveganjih. Prav bi bilo, da se do njih opredeli Zdravniška zbornice Slovenije, meni generalni direktor največje slovenske bolnišnice. Zapisnik seje strokovnega sveta sicer še ni potrjen, je poudaril.

Strokovni svet UKC se je tako po njegovih besedah omejil na strokovna vprašanja, denimo "ali je bil račun pravilno sestavljen za ustrezne storitve, ali je bil poseg opravljen v pravem času ter ali je to vplivalo na dostopnost zdravstvenih storitev drugim zavarovancev". Do zadev, ki niso v njegovi pristojnosti, denimo do izstavljanja računov, pa se strokovni svet ni opredeljeval, je na novinarski konferenci, kjer so predstavili revizijo poslov UKC Ljubljana z dobavitelji, poudaril Jug.

Po njegovih besedah bodo v UKC Ljubljana "pravne vsebine" glede primera Bošnjak analizirali v četrtek, ko je predviden posvet s pravniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  15 .03. 2023 ob  18: 19
haha, etika, kaj je že to