KAKŠNI SO MOŽNI MOTIVI STORILCEV? Takšne so ugotovitve policistov v zvezi s požari vozil v Kopru

Kronika

V zadnjem obdobju je v Kopru prišlo do več požarov osebnih vozil, v vseh primerih je nastala večja materialna škoda na vozilih, v dveh primerih pa tudi na objektih. Na Policijski upravi (PU) Koper so pred časom v zvezi z dvema primeroma povedali, da preverjajo, če gre mogoče za povezana dogodka, nekaj dni po požaru v Semedeli pa so izsledili in prijeli 38-letnika, ki ga sumijo požiga in še nekaterih kaznivih dejanj na območju Kopra. Ob zadnjem požaru, ki se je zgodil predvčerajšnjim na Markovcu, pa so policisti izsledili 49-letnika, kateremu je bila zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je izvršil navedeno kaznivo dejanje, odvzeta prostost in je bil pridržan. So primeri morda kakorkoli povezani? Kakšni so možni motivi storilcev?

Spomnimo, 14. aprila, je na Jurčičevi ulici zagorelo osebno vozilo, v požaru pa so bila poškodovana še tri vozila, ki so bila parkirna v bližini. 9. maja je prišlo do požara na Vodopivčevi ulici v Semedeli, kjer je ogenj uničil štiri osebna vozila, motor in del stanovanjske hiše

Policisti so nekaj dni kasneje izsledili in prijeli 38-letnika, doma iz okolice Kopra, ki ga sumijo ne samo požiga v Semedeli, ampak več kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari na območju Kopra, v preteklosti pa je že bil obravnavan zaradi hujših kaznivih dejanj zoper življenje in telo. Odvzeli so mu prostost in opravili hišno preiskavo, med katero so zasegli več dokaznih predmetov. Osumljeni je bil priveden h koprskemu preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Predvčerajšnjih pa je do požara prišlo na ulici Pot v gaj na Markovcu, kjer sta pogorela kombinirano in osebno vozilo, poškodovana pa je bila tudi garaža. Policisti so kmalu zatem v okolici na podlagi obvestil občanov izsledili 49-letnika, ki mu je bila odvzeta prostost in je bil pridržan.

Na koprski policijski upravo so kmalu po požaru več vozil na Vodopivčevi ulici povedali, da ob preiskavi tega kaznivega dejanja preverjajo, če je s tem dogodkom povezan tudi aprilski dogodek, ko je na Jurčičevi ulici v Kopru zgorelo osebno vozilo.

Na naše vprašanje, če je morda že kaj več znanega v zvezi z omenjenima dogodkoma in pa če obstaja sum, da je z njima v povezavi tudi ta tretji požar na Markovcu, so nam povedali, da policisti in kriminalisti do tega trenutka dogodkov iz Vodopivčeve in Jurčičeve ulice v Kopru še niso uspeli povezati oziroma v zvezi s tem še vedno zbirajo obvestila. "Po dosedanjih ugotovitvah, se ta dva dogodka ne povezujeta z dogodkom na Markovcu," so pojasnili.

Ob takšnih dogodkih se ljudje pogosto sprašujejo, kaj žene posameznike, da izvedejo načrtne požige. Na koprski policijski upravi so povedali, da je motiv storitev tovrstnih kaznivih dejanj pri storilcih običajno objestnost. Da je bila objestnost verjetni motiv za požig v Semedeli, je po zaključeni preiskavi tega požara navedel kriminalistični inšpektor s sektorja kriminalistične policije PU Koper Davor Tozan

Ker gre v takšnih primerih za povzročanje splošne nevarnosti, pogosto pa nastane tudi večja materialna škoda, je za storilce tovrstnih kaznivih dejanj predpisana kazen zapora do petih let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija