KDAJ BO KONEC TEŽAV S PODGANAMI? V Kopru deratizacija trikrat letno

Koper

Poročali smo že o problemih s podganami v centru Pirana. Preverili smo situacijo v Kopru, saj so nas bralci opozorili, da tudi tam situacija ni veliko boljša. Vendar so v Marjetici Koper zatrdili, da je prisotnost glodavcev v MOK manjša kot pred leti. A pozor, deratizacijo morajo izvajati kar trikrat letno. Težave ostajajo v Olmu in Šalari, zaradi večjega dela zasebnih površin, kjer je izvajanje deratizacije omejeno.

Glodavci so se v Mestni občini Koper in Občini Ankaran nenormalno razmnožili v času epidemije covida, ko so se občani zadrževali doma, v kanalizaciji pa je pristalo več hrane, "kar je omogočalo idealne pogoje za življenje in razmnoževanje glodalcev. V času covida smo, namesto dveh zakonsko določenih deratizacij, v dogovoru z obema občinama pričeli z izvajanjem treh deratizacij, saj so razmere začele postajati nevzdržne," pojasnjujejo v Marjetici Koper.  Z dodatno deratizacijo na letni ravni je uspelo prisotnost glodalcev omejiti na vzdržno raven, zato to prakso podaljšujejo.

Največ težav z glodalci je še vedno na območju Olma in Šalare. "V Olmu in Šalari je težava, da poteka javna kanalizacija v večjem delu po zasebnih površinah, zato je izvajanje deratizacije omejeno, saj brez dovoljenja lastnika zemljišča izvajalec deratizacije ne sme vstopiti na zemljišče in postaviti vab v jašek javne kanalizacije. Ker se zaradi tega postavi na teh območjih manj vab kot je predvideno, je tudi deratizacija manj uspešna kakor na drugih območjih."

V Marjetici Koper vsak klic občanov v zvezi z glodavci in ščurki zabeležijo in posredujejo podatke podizvajalcem, ki preverijo stanje na terenu in po potrebi izvedejo deratizacijo ali dezinsekcijo. Občane pozivajo, da v izogib večjim težavam z glodavci ne mečejo ostankov hrane v  kanalizacijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  20 .04. 2023 ob  12: 19
Joj, še dobro, da ne izve Meira in zaščitniki živali. Tudi podgane so čuteča bitja.