KDO JE NA SLOVENSKI STRANI ODGOVOREN ZA PRISLUŠKOVALNO AFERO? Danes na vrsti trije nekdanji direktorji Sove

Slovenija

Komisija državnega zbora za nadzor nad obveščevalnimi službami (Knovs) bo danes nadaljevala zaslišanja v povezavi s prisluškovalno afero v arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško. Potem ko so prejšnji teden opravili pogovore z agentko in arbitrom, so danes na vrsti trije nekdanji direktorji Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova).

Fotografije so simbolične.

Najprej naj bi opoldne pred komisijo nastopil Sebastijan Selan, 45 minut kasneje Damir Črnčec, ki je zdaj državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, nato pa ob 13.30 še Stane Štemberger. Bili so direktorji Sove v letih od 2011 do 2013. Pogovori bodo potekali za zaprtimi vrati.

Člani Knovsa so prejšnjo sredo že opravili pogovore s slovensko agentko v arbitraži Simono Drenik in arbitrom Jernejem Sekolcem, pa tudi z Andrejem Rupnikom, ki je Sovo vodil med letoma 2007 in 2010. Predvidoma 28. junija naj bi pričala tudi bivša zunanja ministra Samuel Žbogar in Karl Erjavec. Komisija je na pogovor povabila še Vlasto Vivod, vodjo Erjavčevega kabineta.

Cilj teh pogovorov je po besedah predsednika Knovsa Mateja Tonina (NSi) razčistiti, kdo je na slovenski strani odgovoren za afero, ko sta se v prisluhe očitno hrvaških obveščevalcev ujela Drenikova in Sekolec, čeprav se sploh ne bi smela pogovarjati.

Knovs bo danes na podlagi 19. aprila prejete prijave opravil tudi pogovor z okrožnim državnim tožilcem v Mariboru, ki po poročanju medijev Sovi očita, da mu je začela prisluškovati in slediti po tistem, ko je v nekaterih primerih ustavil pregon proti Francu Kanglerju.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Erazem |  04 .06. 2019 ob  08: 45
Črnčec, po novem burkežev paž, je že na TV zavajal, da komisija za nadzor deluje mimo zanjo postavljenih pravil. Ne vem, ali no bral ustreznih predpisov, ali se zgolj laže.