KDO VSE JE LAHKO ŽUPAN V SLOVENIJI: V zaporu zaradi goljufije in zlorabe, v osebnem stečaju, avtor knjige, 'ki zanika ustaški režim in žrtve Jasenovca'

Slovenija

Izidi drugega lokalnih volitev še kar odmevajo v javnosti. Med drugim odmeva izvolitev Romana Leljaka za župana občine Radenci. Človek z burno preteklostjo, ki bo bržkone edini slovenski župan v osebnem stečaju, piše portal Sobotainfo. Poleg tega je bil v preteklosti že obsojen na zaporno kazen zaradi goljufije, nazadnje pa je razburkal velik del hrvaške javnosti s knjigo in dokumentarnim filmom o taborišču Jasenovac, z naslovom 'Mit o Jasenovcu'.

Roman Leljak ima burno preteklost, nekaj časa je preživel tudi v zaporu, poroča Sobotainfo. Leta 2008 je moral za zapahe zaradi goljufanja pri posredovanju posojil in zlorabe kartice Diners club. Leta 1993 je pri takratni avstrijski banki Leasfinanz lažno prikazal več slovenskih posojilojemalcev, avstrijska posojila v skupni vrednosti okoli 54.000 evrov pa so nato šla v njegov žep.

Druga goljufija, ki mu jo je tožilstvo uspelo dokazati, prav tako sega v devetdeseta leta, ko je kot direktor podjetja Avto Ideal, od junija 1995 do septembra 1996 oškodoval 448 vlagateljev v skupnem znesku 900.000 evrov, piše portal.

Zagovarjal se je tudi zaradi obtožb, da si je pridobil 144.000 evrov protipravne koristi. Oškodoval naj bi Terme 3000 tako, da je pri njih z naročilnico nabavil 100 kopalnih vstopnic, računa pa naj ne bi nameraval poravnati. Štiri leta bo Leljak vodil prav občino, kjer imajo terme in dobro razvit termalni turizem.

Prebivalci občine Radenci so na Leljakove 'grehe' očitno pozabili, piše portal, oziroma so se odločili, da si zasluži drugo priložnost. Kot povedal na soočenju na lokalni televiziji TV Idea, naj bi se napak iz preteklosti zavedal tudi sam. Grehi so življenjski, mnogi jih naredijo, ampak največji greh je, če jih ponavljaš in se iz njih ničesar ne naučiš. 'Jaz mislim, da sem tudi veliko dobri stvari naredil v družbi in da podtikanje vsega tega za nazaj nima smisla', povzema Leljaka portal. Nazadnje je Leljak septembra letos razburkal javnost s knjigo in dokumentarcem 'Mit o Jasenovcu', katerega strašljiva iz zloglasna zgodba naj bi bila drugačna, kot zatrjuje Leljak.

Očita se mu, da je v knjigi oziroma dokumentarcu 'zmanjšal število žrtev v taborišču Jasenovac in zanikal ustaški režim, ki je izvršil masovne zločine nad Srbi, Romi, Židi, Hrvati in pripadniki drugih etničnih skupin, ki se niso strinjali s politiko ustaškega gibanja, ki temelji na rasnih zakonih'.

Zdaj prevzema pod svoje okrilje občino Radenci kot župan, katerega dolg v osebnem stečaju je skoraj dvakrat večji kot je občinski proračun.

Deli novico: