KER SE GRADI SAMO EN TIR, 50 MIO DODATNIH STROŠKOV: "Napajanje z enosmernim tokom je absolutno nesprejemljivo"

Koper

Kljub nekaterim izboljšavam in določenim premikom na bolje projekt drugi tir med Divačo in Koprom še vedno ne poteka optimalno, so v zadnjem poročilu izpostavili člani projektnega sveta za civilni nadzor. Med drugim so opozorili na počasnost pri dopolnitvi državnega lokacijskega načrta z vzporednim tirom.

"Nismo zadovoljni s tem, da država ni v stanju sprejeti dopolnitve državnega lokacijskega načrta," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, na kateri so predstavili šesto poročilo projektnega sveta, izpostavil njegov predsednik Jadran Bajec. Vlada je sklep o dvotirnosti proge sprejela leta 2017, je spomnil in dodal, da se od tedaj ni zgodilo nič.

Enako je izpostavil član sveta Emil Milan Pintar, ki težavo vidi v investicijskem programu. "Dobro izvajanje izhaja iz dobrega načrtovanja," je poudaril, ob tem pa ocenil, da je obstoječi program poln pomanjkljivosti. "Menimo, da zaradi tega prihaja do velikih težav. Ker dela potekajo na način, da se gradi le en tir, bo prišlo do najmanj 50 milijonov evrov dodatnih stroškov," je prepričan. Ob tem je opozoril tudi na okoljske vplive. "Če vi vse odpeljete in na novo pripeljete, intervenirate v naravo, ki je zaščitena ... škode so evidentne," je dejal.

Nezadovoljni so tudi z načrtovano elektrifikacijo proge. Sporen se jim zdi načrtovan enosmerni tok, namesto izmeničnega. "Na trasi so veliki padci, rekuperacija energije pa je lahko tudi finančno pomemben dejavnik," je dejal.

"Trikilovoltno napajanje z enosmernim tokom je absolutno nesprejemljivo za naše okoljske zaveze, ki jih Slovenija ima," se je strinjal član sveta Damir Josipovič. "Vidimo, da se lahko vojne razmere zgodijo čez noč, vidimo kaj je povzročila koronska kriza ... ne samo elektrifikacija voznega parka, o čemer se največ govori, treba je zagotoviti obnovljive vire in predvsem rekupoeracijo energije, ki se porabi," je poudaril.

Moti jih tudi neusklajenost dela državnih organov. Šele lani se je to po Josipovičevih besedah nekoliko izboljšalo, a se mu povezanost med posameznimi ministrstvi, zlasti med okoljskim in infrastrukturnim pri umeščanju vzporednega tira, še vedno ne zdi zadostna.

Člani sveta si prizadevajo za takojšen sestanek s predsednikom vlade, na katerem bi ga podrobneje seznanili s svojimi ugotovitvami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija