KO VAS ŽGEČKA V NOSU, A KIHA NI OD NIKODER: Ni problema, uporabite te trike

Trendi

Le kdo se še ni srečal z žgečkanjem v nosu, ki bi mu mogel slediti kih, tega pa ni od nikoder! Res nadležen občutek. Brez skrbi, na srečo obstajajo preprosti načini, ki spodbudijo kihanje. Za Women’s Health jih niza alergolog in imunolog John V. Bosso z Univerze Pennsylvania.

Poglejte v močno svetlobo

Neobičajno, a resnično: pri nekaterih kihanje spodbudi pogled v močno svetlobo. Pojav se imenuje fotično kihanje. Močna svetloba namreč spodbudi nevronski refleks. Vendar pozor, zadeva deluje le pri približno tretjini populacije in je gensko pogojena. Skratka, če vaši starši kihnejo, ko pogledajo v luč, boste verjetno tudi vi. Če ne, trik najbrž ne bo deloval.

Povohajte močno začimbo

Močne začimbe, denimo poper ali cimet spodbujajo kihanje, ker vzdražijo živčne končiče v nosu. Večinoma ta trik deluje hitro in pri vseh, previdno le, da ne boste inhalirali začimb in na koncu imeli občutek, da vam dihala gorijo.

Požgečkajte se v nosu

Vogal papirnatega robčka zvijte v tanek svaljek in se z njegovo konico požgečkajte po notranjosti nosu. Tudi to spodbudi  živčne končiče v nosu, ki se na draženje odzovejo s kihanjem. Zadeva deluje pri domala vseh in v trenutku prinese olajšanje. Je pa priporočljiva previdnost, uporabljajte le mehke pripomočke in z njimi ne zahajate pregloboko v nos, da ne bi utrpeli poškodb, opozarja imunolog.

Izpulite nosno dlako

Zadeva stimulira trigeminalni živec, to je del živčnega sistema, ki informacijo o bolečini, dotiku in temperaturnih spremembah z obraza pošilja v možgane in lahko spodbudi kihanje. Res pa je, da je lahko postopek dokaj boleč. Podoben učinek ima tudi puljenje drugih obraznih dlačic, denimo brčic ali obrvi.

Stisnite spodnji del nosu

Še zadnji način, ki je prav tako boleč, a obenem učinkovit: uščipnite se v predel nosu, kjer se nosnici dotikata obraza. Bolečina bo poplačana z dobrim kihom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija