KONČAL V OSEBNEM STEČAJU, A MU JE KOPRSKO SODIŠČE ODPISALO 12 MIO DOLGA: Sosed od Mišiča, ob sobotah pa naj bi sredi Portoroža kofetkal z Gantarjem

Slovenija

Nepremičninski poslovnež in svoj čas eden najbogatejših Slovencev, Igor Jurij Pogačar, je pred petimi leti pristal v osebnem stečaju. Zdaj pa mu je koprsko sodišče odpustilo za 12 milijonov evrov dolgov. Kako je to mogoče? Večino denarja je dolgoval Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), poroča spletni portal Necenzurirano.

Igor Jurij Pogačar je lastnik propadlega nepremičninskega podjetja Ram Invest. Zanj naj bi veljalo, da ima kot poslovnež močne prijateljske povezave v krogih politične in gospodarske elite, posebej iz kroga nekdanje stranke LDS.

Leta 2011 je bila notranja ministrica Katarina Kresal, ki naj bi bila Pogačarjeva prijateljica. Ram Invest je oddajal v najem prostore Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) v objektu, za katerega je plačeval cenejši lizing Hypo Lesingu.

Največji upnik v osebnem stečaju je DUTB

Rezidenca Park Lucij

Po poročanju portala so se zadeve obrnile potem, ko je sestopila vlada Boruta Pahorja. Med drugo Janševo vlado naj bi Pogačar ostal brez najemne pogodbe z državo, kmalu zatem pa je končal v bankrotu Ram Invest. Pogačar je razglasil osebni stečaj, še pred tem pa naj bi nepremičnine in ostalo premoženje prepisal na sorodnike in znance.

Največji upnik je bila DUTB, ki je terjatve do Ram Investa prevzela od takratne Factor banke. In medtem, ko je sodišču zatrjeval, da v podjetju njegove nekdanje partnerice prejema minimalno plačo, naj bi po poročanju necenzurirano.si  še vedno živel na veliki nogi. Čeprav v lasti ni imel nikakršnega premoženja, piše portal, se je vozil z avtom audi Q7, bivališče pa je imel prijavljeno v Portorožu, v enem od stanovanj v Rezidenci Park Lucija, ki jo je zgradil Gašpar Gašpar Mišič.

V stečajno maso vsega skupaj kapnilo 553,81 eura

In čeprav je bil v osebnem stečaju, naj bi bil aktiven kot eden glavnih lobistov srbskega poslovneža Miodraga Kostića v času, ko je ta prevzel Gorenjsko banko, kupil portoroški Hotel Kempinski, portoroško letališče in družbo Heta Asset Resolution, ki je slaba banka nekdanjega Hypa. Dobro zveze naj bi imel tudi pri prejšnji vladi in stranki Desus. Po nekaterih virih pa naj bi ga večkrat videvali v družbi  aktualnega zdravstvenega ministra ter vidnega člana Desusa Tomaža Gantarja, nazadnje celo prejšnji vikend, v portoroškem lokalu Cafe Central, kjer naj bi sicer večkrat pila kavo. 

V štirih letih je v stečajno maso nakazal 553,81 evra. V njej ni bilo vile na elitni lokaciji nad Piranom niti družinske hiše v ljubljanskih Prulah, saj je obe prepisal na nekdanjo partnerico tri leta in dva dni pred osebnim stečajem. Zakonodaja določa, da je premoženje prepisano na družinske člane mogoče izpodbijati do tri leta pred uvedbo stečaja.

Vila nad Piranom, katere lastništvo je prenesel na nekdanjo partnerico, ta pa jo je prodala odvetniku Stojanu Zdolšku, piše portal.

DUTB prijavila za 36 milijonov terjatev, dobila pa ...

V stečaju Ram Investa in preostalih Pogačarjevih družb je DUTB prijavila za 36 milijonov terjatev, s prodajo premoženja pa je dobila 3 milijone. Glede na odločitev koprskega sodišča, da mu odpusti 12 milijonov dolgov, DUTB iz osebnega stečaja tako ne bo dobila niti centa. In tako Pogačarjevi dolgovi postanejo breme davkoplačevalcev.  

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  02 .09. 2020 ob  12: 47
vsa čast, če ti uspe tako vleč za nos vse poštene državljane, saj je vse v skladu z zakoni, a ne, kaj vam ni jasno
Erazem |  02 .09. 2020 ob  09: 01
joe jaxson | 01 .09. 2020 ob 23: 59 Dobro preberi neodvisno koprsko sodišče mu je požegnalo.
Istriano |  02 .09. 2020 ob  08: 50
Pri nas je vse možno. Smo na Balkanu, ni kaj.
Lili |  02 .09. 2020 ob  08: 25
15
Veš kaj? Ko objavijo seznam najbolj vplivnih, bogatih in bla bla bla slovenčkov ali neko t.i. gazelo, kar bruhnem! Tudi ta striček je v nekem prispevku bil imenovan kot "vplivni" poslovnež levega političnega gospodarskega omrežja! In verjamem da je! Ker itak v tej državi, svetu ali veseolju (bog ve), je važno da si gnjida! Drugo je postranskega pomena!
Danjel |  02 .09. 2020 ob  07: 55
-18
ubogi mu je podjetje šlo v tilt, naredil stečaj in kaj imate tolko proti stečaju? ste sploh kaj prebrali o temu? Zakaj obstaja itd. ?
Davkoplačevalec če misliš da si ti ki daš ubogih 2 evra na mesec državi, nisi prav nič. Pejte še delat teror na unimi ki so na socjalni, ker kao vi mu plačate, še hrano mu zaplenite.
Pustite človeka živet, stečaj je namenjen ljudem z prevelikimi dolgovi, da ponovno zaživijo, namesto da naredijo samomor-. Bi raje videli še en samomor?
Prodal je premoženje, prepisal, stalna praksa v sloveniji, ni ne prvi ne zadnji. To ti je Slovenija in nehajte se jokat, mafia. Mišiča pa zapret čimprej.
kokodek |  02 .09. 2020 ob  07: 26
23
to sploh ni novica...to je normalna praksa v deželi Slovenija !!!! pri kraji ni levih in desnih, so le LOPOVI v povezavi s krivosodjem !!!!!
joe jaxson |  01 .09. 2020 ob  23: 59
21
PSI LAJAJO, KARAVANA GRE NAPRED ! KJE STE TU VSI (POLITIKA, in to GLAVNI, ne "posranci", SODSTVO etc) DA REČETE DA JE TO ZAKONITI ŠKIFO ?!