KONEC NEVARNOSTI ZA MLINOTEST: Ajdovska občina se umika

Vipavska dolina

Ajdovski občinski svetniki so na zadnji seji sklenili župana Tadeja Beočanina pooblastiti, da proda delnice Mlinotesta. Na ajdovski občini so ocenili, da ni več nevarnosti sovražnega prevzema ajdovske živilskopredelovalne družbe, zato so se odločili za prodajo 6,2 odstotnega deleža oziroma 213.698 delnic Mlinotesta.

Cilji nakupa so maja 2015 bili določeni s sklepom o razglasitvi občinskega interesa, ki ga je ajdovski občinski svet Občine sprejel 19. decembra 2014 in dopolnil 21. aprila 2015.

Občina Ajdovščina je tedaj skupaj z družbo Mlino, katere družbeniki so večinoma zaposleni v Mlinotestu, kupila skoraj 30 odstotkov delnic Mlinotesta in na ta način "zagotovila, da lahko s skupnim nastopanjem na skupščini Mlinotesta vplivata na odločitve, ki se sprejemajo s kvalificirano večino in so pomembne za uresničitev občinskega oziroma skupnega interesa poslovanja Mlinotesta", piše v občinskem sklepu o prodaji delnic.

Družba Mlino sedaj že obvladuje kontrolni delež delnic Mlinotesta, zato na ajdovski občini menijo, da ni več nevarnosti za prevzem Mlinotesta s strani druge družbe, ki bi drugačne cilje od občinskega interesa.

Pred dobrima dvema letoma sta Mlino in Občina Ajdovščina od družbe Vipa nepremičnine kupili skupno 29,3 odstotka delnic družbe Mlinotest. Občini Ajdovščina je prodala 213.302 delnici, tako da je občina skupaj s 396 delnicami, ki jih je že imela v lasti, postala lastnica 213.698 delnic oz. 6,2-odstotnega deleža družbe. Vipa nepremičnine pa je 795.421 delnic oz. 23,11-odstotni delež prodala družbi Mlino.

"V vmesnem času je podjetje Mlino uspelo pridobiti kontrolni delež v Mlinotestu, se pravi več kot 25 odstotkov delnic, in vložek občine ni več potreben, da uresničujemo ta javni interes," je v petek po seji občinskega sveta za STA povedal ajdovski župan Tadej Beočanin in dodal, da kljub odločitvi o prenehanju občinskega interesa in prodaji delnic še naprej obstaja nespremenjen interes občine, da družba Mlinotest posluje, se razvija in raste v domačih rokah in v domačem okolju.

Delničarski sporazum, ki ga je ajdovska občina podpisala z družbo Mlino, je za javnost skrivnost, vendar po županovih besedah ne določa načina prodaje občinskega deleža v Mlinotestu. Ob prodaji delnic bodo spoštovali veljavno zakonodajo na tem področju in jih prodali najugodnejšemu ponudniku na javnem zbiranju ponudb. "Osebno pričakujem, da bomo delnice prodali po višji ceni, kot smo jih kupili," je še dejal Beočanin.

Deli novico: