KOPRČANKA SKORAJ OSTALA 'UJETA' V AVSTRALIJI: Ponomarenko Janićeva tudi v času izolacije trenira na vodi

Koper

Športniki so tik pred razglasitvijo pandemije koronavirusa trenirali po različnih prizoriščih. Med tistimi, ki so ujeli zadnjo priložnost, da se vrnejo domov, je bila tudi kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić, ki jo je zaostritev razmer ujela v Avstraliji, poroča spletni portal Siol.

Ponomarenko Janićeva je po tradiciji odpotovala na priprave v Avstralijo, ob družini pa sta se ji pridružili tudi preostali najboljši slovenski tekmovalki na mirnih vodah Anja Osterman in Mia Medved. Slovenska trojka je priprave na olimpijsko sezono v Avstraliji želela celo podaljšati, saj so bile razmere za delo zelo dobre, a so si dekleta na srečo premislila.

"Sprva smo nameravali podaljšati svoje bivanje celo do 20. aprila, ker se tam ni še nič dogajalo. Pozneje smo videli, da so v Evropi začeli zapirati letališča, in kupili letalsko vozovnico. Medtem ko nam je Andrej Jelenc (direktor Kajakaške zveze Slovenije, op. p.) urejal vozovnice, je letalska družba Emirates odpovedovala vse polete do julija. Takrat smo videli, da je čas, da se odpravimo domov," je za Siol povedala 38-letna Koprčanka.

Ponomarenko Janićeva z Ano Osterman

Odločitev je bila pravilna, sicer bi najboljša slovenska tekmovalka na južni polobli ostala vse do ureditve razmer in letalskih povezav. "Tudi Avstralci so nam govorili, da naj ne hodimo domov, ker imamo pri njih boljše pogoje za treninge. Verjetno bi tam lahko veslali. Vedeti je treba, da so Avstralci zdaj za pol leta zaprli mejo. Tuji državljan sicer gre lahko domov, v Avstralijo pa lahko pridejo le avstralski državljani, zato praktično ni letalskih povezav. Morda bi bila še možnost, da bi prišli domov s pomočjo našega ministrstva, ki organizira polete, a vseeno je bilo bolje, da smo šli v miru."

Za Ponomarenko Janićeva je bilo potovanje domov še toliko bolj naporno, saj sta z možem, ki je tudi njen trener, imela s seboj dva majhna otroka.

Ne glede na novonastale razmere Ponomarenko Janićeva, ki bo oktobra dopolnila 39 let, še ne razmišlja o koncu kariere. Z Ostermanovo sta letos sodili v krog kandidatk tudi za olimpijsko kolajno in tekmovalki že napovedujeta, da se bosta na japonsko prihodnje leto odpravili še močnejši.

Tudi letos se treningi nadaljujejo in kot razkriva Koprčanka, v teh dneh samoizolacije vadi tudi na vodi, saj športnik stik z vodo potrebuje. "Dejstvo je, da ne moremo biti vso sezono na napravah, ampak moramo tudi veslati. Tudi doma grem kdaj veslat, vendar samo na vodo in s treninga neposredno v avto in domov."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija