KOPRSKI ŠOLARJI NA SODIŠČU: Primer dobre prakse za šolski predmet Domovinske kulture in etike (FOTO)

Koper

Danes so na koprskem okrožnem sodišču pripravili dan odprtih vrata za učence sedmih razredov osnovne šole z italijanskim učnim jezikom Scuola elementare Pier Paolo Vegerio il Vecchio. Učencem so predstavili delovanje sodišča, zgodovinske zanimivosti in pripravili simulacijo kazenske obravnave.

Kot so ob tem poudarili na koprskem sodišču, poskušajo na ta način, s primerom dobre prakse, odpreti vrata trajnemu sodelovanju s koprskimi osnovnimi šolami, predvsem v okviru predmeta Domovinska in državljanska kultura in etika. Pri tem sodelujejo s koprskim državnim tožilstvom in Odvetniško zbornico Slovenije.

Šolarje je sprejela predsednica sodišča Samanta Nusdorfer. Varnostniki so jim prikazali demonstracijo varnostnega pregleda ob vstopu na sodišče. Sonja Provenza, vodja vpisnika Zemljiška knjiga, je predstavila vpis osnovnih pravic v zemljiško knjigo in pokazala vsebino ročne knjige, kjer so zanimive pisave, jezik, ledinska in domača imena domačij.

Poklic sodnega tolmača in odvetnika je predstavila Ljiljana Matošić, delo tožilstva pa Katjuša Poropat Lakošeljac.

Najbolj zanimiva je za učence običajno simulacija kazenske obravnave, v katero so interaktivno vključeni. Dogajanje popestrijo z ogledom videoposnetka in reševanjem kviza.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija