KREK SVARI PRED POSLABŠANJEM RAZMER: Pojasnil je tudi, s čim lahko povezujemo slabše stanje na Obali (VIDEO)

Slovenija

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek ob stagniranju sedemdnevnega povprečja potrjenih okužb z novim koronavirusom opozarja, da se epidemiološke razmere, tudi zaradi novih različic virusa, lahko hitro poslabšajo. Zato je po njegovem mnenju zelo pomembno, da še bolj dosledno upoštevamo ukrepe za zajezitev širjenja okužb.

Število novopotrjenih okužb se v zadnjih dneh nekoliko dviguje. "Več kot teden dni stojimo na mestu sedemdnevnega povprečja okužb, kar je slab pokazatelj. Krivulja se lahko hitro obrne navzgor, še posebej če vemo, da imamo v hiši dva neljuba gosta: britansko in južnoafriško različico virusa," je Krek opozoril na današnji novinarski konferenci.

Pojavnost okužb z britansko različico v Sloveniji po njegovih besedah raste eksponentno. "Videti je, da se bo pod vplivom britanske različice razvoj epidemije morda celo poslabšal v prihodnjih dnevih," je ocenil. Pozval je k doslednemu upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

V Sloveniji za covidom-19 trenutno zboleva predvsem delovno aktivna populacija v starosti od 25 do 55 let. "Srečo imamo, da oboleva manj ostarelih, ki povečujejo zasedenost postelj in večajo umrljivost," je ocenil direktor NIJZ. Vse, ki obiskujejo starejše, je pozval, naj pred obiskom ostanejo v karanteni vsaj sedem dni, saj je to najboljši način za preprečitev širjenja okužbe.

Delež okuženih med starejšimi od 85 let medtem upada, predvsem zaradi visoke precepljenosti tega dela populacije. Nekaj več je okužb v starostni skupini od 65 do 74 let, ki pa bodo, kot je napovedal Krek, cepljeni v prihodnjih tednih. "Do konca meseca bomo morda imeli cepljene rizične skupine, kar je zelo dobro in se bodo krivulje umirile," je še prepričan.

Slabo stanje na Obali lahko povežemo s slabšanjem razmer v Italiji

Dotaknil se je tudi epidemioloških razmer v Evropi, kjer se dogaja nov epidemičen val, najhuje je na Češkem. Pri tem imajo pomembno vlogo nove različice virusa, zato moramo biti po Krekovih besedah pozorni, da se virus ne razširi hitro v naš prostor. Izpostavi je razmere v Furlaniji-Julijski krajini, ker število okužb hitro narašča. Z razmerami v sosednji Italiji lahko povežemo tudi slabšo epidemiološko sliko na slovenski obali, je še dodal.

Izpostavil je, da so v Furlaniji-Julijski krajini zaprli vse šole, prav tako tudi druge države z bistveno nižjo obremenitvijo okužb zapirajo podjetja, šole in družbo. "Zelo smo pogumni, da odpiramo pri 500 in več okuženih na 100.000 ljudi v 14 dneh. Zelo bi bil previden pri kakršnihkoli sproščanjih," je dejal. Kor dodaja, se je treba zavedati, da smo še vedno sredi hude epidemije.

Krek je komentiral tudi napoved cepljenja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki naj bi se po napovedih začelo v prihajajočem tednu. Poudaril je, da je cepljenje prostovoljno, so pa na NIJZ zelo veseli vseh, ki se želijo cepiti. S tem se namreč poveča število ljudi, ki so odporni proti virusu ali lažje prebolijo okužbo. "Pri učiteljih bi pričakoval, da bi se cepili v čim večjem številu, saj s tem zaščitijo sebe, otroke in seveda svojce," je dejal.

Glede uporabe mask za učence višjih razredov osnovne šole je poudaril, da so maske zelo pomemben element zaščite. "Z njimi zmanjšamo tveganje za prenos okužb v šolah na minimum. Skupen interes je, da otroci ostanejo v šolah do konca šolskega leta. Če ga želimo doseči, moramo uporabljati maske," je pozval.

Do konca marca naj bi Slovenija prejela 245.296 odmerkov cepiva, od tega 175.695 odmerkov proizvajalcev Pfizer in BioNTech, 16.800 odmerkov cepiva Moderne in 52.800 odmerkov cepiva AstraZenece.

Če kdo nima izbranega osebnega zdravnika in bi se želel prijaviti na cepljenje proti covidu-19, lahko po Krekovih besedah neposredno kontaktira najbližji cepilni center, kjer bodo pomagali s prijavo mimo ustaljenega načina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
štupido |  06 .03. 2021 ob  05: 17
-3
magik: takih velikih filozofov/epidemiologov kot ti bi se mogli znebit pa bi se tudi virusa v istem mahu
kokodek |  05 .03. 2021 ob  18: 49
-8
@magic očitno govori o lastnostih vladajoče elite, ki kot kaže ji tudi pripada
Istriano |  05 .03. 2021 ob  17: 43
Za Kreka moramo izglasovati poseben zakon, da ga bomo lahko dosmrtno testirali in cepili dvakrat na dan, vmes se bo pa lahko zadeval z metadonom, da mu kot narod izkažemo čast za njegove "zasluge".
Cazzimperio  |  05 .03. 2021 ob  17: 41
Vrata proti balkanu so stežaj odprta za uvoz virusa..... Ne pa zahod proti Italiji
ojoj |  05 .03. 2021 ob  16: 01
-9
@magik, kako lahko napišeš,da ne upostevamo ukrepe, sram te je lahko, zopet širiš laži! Kje je gripa?
Gripe ni, ker upostevamo ukrepe, ali covid je, ker ne upostevamo ukrepe. To kar si napisal v prvem stavku velja zate, nimaš pravice pisat v imenu državljanov, ki so posteni dosledni in skrbni, pa še cepljeni. Tako, da bom jaz to razumel kot, da opisuješ sebe, kar na nek način se samo, da se tega ne zavedaš. Lp
magik |  05 .03. 2021 ob  14: 19
V zakup je treba vzeti, da smo infantilen, nezrel, prevarantski in skorumpiran narod!
Dokler se neupoštevanje ukrepov ne bo striktno sankcioniralo, SE VIRUSA NE BOMO ZNEBILI.