KREK ŽE PORAVNAL KAZEN V VIŠINI 1000 EVROV: Z odločitvijo sodišča se ne strinja in se mu zdi krivična

Slovenija

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) mora po poročanju časnika Delo zaradi kršenja zakona o javnem naročanju pri naročilu izvajanja klicnega centra v času epidemije covida-19 plačati 40.000 evrov, tedanji direktor zavoda Milan Krek pa 1000 evrov, je razsodilo okrajno sodišče v Ljubljani. Sodba ni pravnomočna.

NIJZ je avgusta 2021 sklenil pogodbi za izvajanje storitve klicnih centrov za iskanje kontaktov in za izvajanje informacijske podpore klicnim centrom za 2,3 milijona evrov z davkom, ne da bi pri tem izvedel katerega od ustreznih postopkov javnega naročanja. NIJZ je javno naročilo neupravičeno oddal po postopku s pogajanji brez predhodne objave, a za to niso bili izpolnjeni pogoji. Za takšno oddajo javnega naročila ni obstajala skrajna nujnost, ki bi nastala kot posledica nepredvidenih dogodkov. Zato sta NIJZ in takratni direktor Krek storila prekrška, je po poročanju Dela zapisalo sodišče.

NIJZ je za iskanje stikov okuženih s koronavirusom najel zunanji klicni center zaradi pomanjkanja lastnih zmogljivosti. Posel je oddal mlademu podjetju City Connect iz Brežic.

Posel je pogledala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in opozorila na nekritičnost uporabe postopka s pogajanji brez predhodne objave. Komisija je opozorila, da vzpostavitev profesionalnega klicnega centra in dodatna informacijska podpora nista nepredvidljiv dogodek, saj sta bili v načrtu že dalj časa.

Fotografija je simbolična. 

Na pobudo KPK je javno naročilo nato pregledala Državna revizijska komisija (DKOM) in ugotovila, da je zahtevek za revizijo utemeljen. DKOM je nato zoper NIJZ in Kreka vložil obdolžilni predlog, sodišče pa je, kot je danes poročal časnik Delo, ugotovilo prekršek in izreklo globo.

Z NIJZ so za STA sporočili, da so sodbo okrajnega sodišča prejeli v začetku oktobra. Nanjo so v roku osmih dni od prejema podali pritožbo, in sicer zaradi kršitev materialnih določb zakona, zmotne oziroma nepopolne ugotovitve dejanskega stanja in posledično odločitve o sankciji, so pojasnili.

Krek pa je za medije pojasnil, da se z odločitvijo sodišča ne strinja in se mu zdi krivična. Se pa na sodbo ni pritožil, hkrati je že poravnal kazen v višini 1000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  28 .12. 2023 ob  11: 36
Njemu bi bilo treba dat kazen 40.000€ in NIJZ 500.000€
Jurja za enega takega kriminalca in morilca ni nič