LE 50 METROV OD PRVE: V Novi Gorici odkrili še eno neeksplodirano 250 kilogramsko bombo (FOTO, VIDEO)

Kronika

Na delovišču ob novogoriški železniški postaji so člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) okrog 10. ure dopoldne odkrili še eno neeksplodirano letalsko bombo iz II. svetovne vojne.

Ležala je na razdalji 50 metrov od prvotno najdene bombe v smeri proti Kostanjevici pod masivnim kovinskim drogom. Gre za ameriško letalsko bombo z enim mehanskim vžigalnikom, ki je v dobrem stanju. Bomba je zelo podobna prvi najdeni bombi in je pod nadzorom.

Po identifikaciji bombe so jo pirotehniki ponovno zakrili z zemljo in jo zavarovali, da bo lahko varno počakala do onesposobitve. Dela na območju železniške postaje in železniški promet se tako lahko nemoteno odvijajo dalje.

Kot je pojasnil Aljaž Leban, vodja Oddelka Severno primorske regije za varstvo pred NUS, nadaljujejo s pregledom terena na južni strani novogoriške železniške postaje z globinskimi detektorji kovin in geo radarjem. Ker pa je v zemlji ogromno različnih kovinskih predmetov, je njihovo delo zamudno in zelo zahtevno. Mora namreč biti izjemno natančno, da so gradbinci izpostavljeni čim manjšim tveganjem ob strojnih izkopih.

Datum evakuacije zaradi onesposobitve NUS bo znan v prihodnjem tednu, ko bodo člani Državne enote za varstvo pred NUS končali s svojim delom, predvidoma v četrtek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija