LEGENDARNI CHANG O PRAZNOVANJU KITAJSKEGA NOVEGA LETA: "V Sloveniji se družimo med seboj, kaj pojemo in popijemo"

Koper

Kitajci po vsem svetu se pripravljajo na leto zmaja, ki bo po lunarnem koledarju nastopilo v soboto in bo trajalo do 28. januarja 2025. Kitajci bodo imeli ob enem najpomembnejših praznikov do konca prihodnjega tedna osem dela prostih dni, v tem času pa se bodo iz velikih mest na poti k družinam podali milijoni. O kitajskem novem letu in kako ga praznujejo Kitajci v Sloveniji, smo se pogovarjali s Changom, lastnikom restavracije v Šalari, ki jo je odprl leta 2002, pred petimi leti pa je še eno restavracijo odprl v ljubljanskem BTC-ju.

Chang je iz mesta Quingtian, ki se nahaja v bližini Šanghaja, v Slovenijo prišel leta 1996. V Ljubljani je hodil na jezikovno šolo in takoj pričel z delom. Da je prišel na Obalo, je usoda, nam je zaupal v intervjuju, ki smo ga z njim naredili pred leti. Pri nas je namreč prvič videl morje. Kasneje je odprl gostilno v Šalari, kjer nas še danes razvajajo s kitajskimi specialitetami. Njegovo pravo ime in priimek sta Ji Rongqiang, Chang pa je nadimek, ki ga tudi uporablja kot ime.

Kmalu bo kitajsko novo leto, ki bo leto zmaja. Kako vi doživljate ta praznik po vseh letih življenja v Sloveniji?

Tu v Sloveniji ob kitajskem novem letu ni takšnega občutka kot na Kitajskem, kjer so ljudje v tem obdobju prosti dva tedna (teden dni pred novim letom in teden dni po novem letu). V tem času je tam veliko zabav, druženja, obiskovanja sorodnikov, ognjemetov, pokanja … Za novo leto velja, da moramo biti vsi doma, tako kot recimo v Sloveniji za božič, je družinski praznik. Tu v Sloveniji pa se ob novem letu Kitajci družimo med seboj, kaj pojemo in popijemo. Nič posebnega. Dejansko pa Kitajci v Sloveniji praznujemo koledarsko novo leto kot vsi ostali.

Boste imeli ob kitajskem novem letu restavraciji zaprti?

Ne, normalno bosta odprti. Tudi pri tem sledimo praznikom, ki so v navadi tukaj.

Kakšna pa je navada ob kitajskem novem letu? Se obdarujete med seboj?

Kot sem omenil, se v prvi vrsti družimo med seboj, kaj pojemo in popijemo. Pokličemo starše in sorodnike. Če je možno, se ob kitajskem novem letu odpraviš domov. Takšna je namreč tradicija. Ker pa je Kitajska daleč, to ni vedno možno. Sam običajno Kitajsko obiščem v poletnem času, ko imajo otroci počitnice. Nazadnje smo bili tam julija lani.

Ker je Kitajska izredno velika država se tradicije glede praznovanja razlikujejo od regije do regije, na splošno pa velja, da se na predvečer novega leta družina zbere na skupni večerji. V mestu, iz katerega izhajam, je navada, da moraš prvi dan novega leta z ženo in otroki obiskati taščo in tasta. S seboj pa prineseš darilo.

Z novim letom se bo po kitajskem horoskopu vstopilo v leto zmaja. Kaj v kitajski tradiciji pomeni to znamenje?

Zmaj predstavlja znamenje, ki ima veliko različnih sposobnosti, predstavlja pa moč in pogum, hkrati pa je simbol miru in pozitivne energije.

V Sloveniji ste že 28 let. Kako gledate nanjo po toliko letih?

Dlje časa živim v Sloveniji, kot sem na Kitajskem, ki sem jo zapustil, ko sem bil star 18 let. V Slovenijo sem prišel nepričakovano, saj sem bil namenjen v Nemčijo. Tam sta bila že prej moj brat in sestra, pa sta nato odšla v Slovenijo. Dobil sem vizo za Slovenijo, vendar nisem niti točno vedel, kje je to. Sem pa vedel za Jugoslavijo. Problem sem imel tudi z nakupom letalske karte, saj nihče ni vedel, kje je Slovenija.

Mi je pa zelo lepo v Sloveniji. Tukajšnji ljudje so me lepo sprejeli. Imajo me za domačina. V Sloveniji je varno, mirno in čisto. Ima lepo naravo. Obala je pa sploh zakon.

Omenili ste, da se večkrat vračate na Kitajsko. Kako vidite njen napredek od takrat, ko ste jo zapustili?

Seveda je velika razlika sedaj, ko se vračam, napram tistim časom, ko se odšel. Kitajska je v teh letih doživela velike spremembe, večje kot jih je Evropa. Zelo se je razvila ekonomija, veliko se gradi, širi in modernizira transportne poti … Hitro se razvija, gre na boljše, tudi standard je zelo zrasel. V tem času se je spremenilo tudi veliko navad. Tempo življenja je še hitrejši kot v Evropi. Toliko je sprememb, da jim težko sledimo.

Omenili ste, da sta se pred vami v Slovenijo preselila brat in sestra. Imate še kaj sorodnikov po svetu?

Na Kitajskem živi samo še moj oče, večina mojih sorodnikov pa je v Evropi. V Quingtianu – mestu, iz katerega izhajam –, je kar tradicionalno, da se ljudje množično odpravljajo v svet. Več kot 50 odstotkov prebivalcev tega mesta danes živi v različnih državah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  09 .02. 2024 ob  10: 16
20
No za tiste ki ne znate mandarinščino ali po naše kitajsko piše: Vse lepo ob vašem novem letu.
Najboljša restavracija v Sloveniji.
Za tiste loleke ki so že dajali minuse ker pač ne znajo kitajsko hahahah
Lp
JKDWingChun |  09 .02. 2024 ob  10: 05
11
新的一年一切顺利。
斯洛文尼亚最好的餐厅