LETA 2018 POBEGNIL IZ KOPRSKEGA ZAPORA, ZDAJ JE NA DOBU: Milosavljević napoveduje razkritje podrobnosti

Koper

V uredništvo smo prejeli elektronsko sporočilo, ki ga je prek svojega posrednika poslal Dragan Kovačević, zdaj Milosavljević. Gre za enega od dveh pripornikov, ki sta 29. decembra 2018 spektakularno pobegnila iz koprskega zapora. Milosavljević izreka hude obtožbe, a podrobnosti ne navaja; te naj bi razkril v prihodnje.

Milosavljevič je za potrditev svoje identitete priložil tudi fotografijo svojega srbskega potnega lista. V sporočilu potrjuje, da je pobegnil iz koprskega zapora 29. decembra 2018, zdaj pa se nahaja v zaporu na Dobu. "Iz Nemčije sem bil 30. junija 2023 izročen Sloveniji. Trenutno sem v samici zapora na Dobu. Zdaj, po petih letih molka, mora javnost v Sloveniji izvedeti kronologijo tega dogodka," je zapisal Milosavljević.

V nadaljevanju natančno opiše dogajanje v koprskem zaporu ter priprave na svoj pobeg, ob tem pa zapiše izredno hude obtožbe na račun zaposlenih v zavodu in posameznikov iz Policijske postaje Koper, ki jih na tem mestu ne bomo navajali, saj Milosavljević ob tem ne zapiše konkretnih imen, napoveduje pa razkritje podrobnosti v prihodnje.

Damnjan Mitrović in Dragan Milosavljević

Spomnimo. Javnost je bila šokirana, ko sta 29. decembra 2019 ponoči iz koprskega zapora pobegnila dva pripornika. V medijih je bilo pojasnjeno, da sta Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović pobegnila ponoči tako, da sta prežagala rešetke na oknu in se z vrvjo iz rjuh spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti, vrvi in starih vzmetnic povzpela prek rezilne žice. Da ju ni več v zaporu, so ugotovili šele zjutraj.

Komisija, ki je dogodek preučevala, je ugotovila, da so za pobeg krivi pazniki in tudi vodstvo koprskega zapora na čelu z Dušanom Valentinčičem, ki se je kasneje zaradi tega upokojil. Prav tako naj ne bi bil optimiziran video nadzor, tudi nadzor rešetk ni bil zadosten. Komisija je tudi ugotovila, da je morda ubežnikoma pomagala tudi tretja oseba.

Mitrović, za katerim je Srbija leta 2013 razpisala tiralico, ker naj bi leta 2007 prodal 1,3 kilograma konoplje, je kasneje v intervjuju za Blic zagotovil, da v njun pobeg ni bil vpleten nihče od paznikov, za Regional pa je izjavil, da po pobegu nadaljuje življenje v italijanski Ferrari. Italijanska policija je Mitrovića na podlagi tiralice sicer prijela, vendar je italijansko sodišče ugotovilo, da ne obstajajo razlogi za njegovo izročitev Srbiji, saj je domnevno kaznivo dejanje, ki naj bi ga Mitrović storil leta 2007, zastaralo.

Kot je še povedal za Regional, mu je po manj kot treh tednih v koprskem zaporu uspelo v celico dobiti mobilni telefon, za katerega naj bi vedeli tudi pazniki. Imel je dovolj časa in dostop do interneta, da je natančno izdelal sliko zapora in naštudiral možnosti za pobeg.

Tuji mediji so poročali, da naj bi ubežnika sodelovala pri umoru v Sarajevu, a je te informacije Interpol zanikal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  12 .07. 2023 ob  10: 27
Zakaj ga sploh mi futramo?
Pjero Panin |  11 .07. 2023 ob  18: 27
Spektakularen pobeg
Naj napise knjigo take stvari ljudi zanima