MARKOVIČ IN CARL PREDSTAVILI ZBIRKO #NAKLJUČNIKI: Spregovorili o izkušnjah v raziskovalnem novinarstvu in razmerah na RTV

Koper

Koprska knjižnica je v četrtek priredila predstavitev pesniške zbirke Nataše Markovič z naslovom Naključniki. Ob avtorici je knjigo predstavila njena novinarska kolegica in avtorica spremne besede Eugenija Carl. Bolj kot o poeziji sta govorili o skupnih izkušnjah v raziskovalnem novinarstvu in razmerah na RTV Slovenija, kjer sta zaposleni.

Nataša Markovič in Eugenija Carl

Zbirka je nastala pred pandemijo covida-19. Nataša Markovič je vanjo vključila 18 svojih pesmi in 17 pesmi svojih pokojnih starih staršev. Nekaj jih jih je tudi v srbščini in hrvaščini, jezikih njihovih korenin. Z naslovom Naključniki je poimenovala ljudi, ki naključno vstopijo v naša življenja in spremenijo njihov tok. Pred naslov je postavila znak #, ker meni, da s tem simbolom označeni ključniki na socialnih omrežjih odsevajo duh časa, v katerem živimo.

Po besedah Markovičeve jo je vodila predvsem strast do pisanja, čeprav meni tudi, da je ustvarjanje "izpušni ventil, ki ga novinar potrebuje ob vseh pritiskih pri delu, družini in drugih obveznosti."

Eugenija Carl je pojasnila, da ju povezujejo "isto delo, iste strasti, zelo podobne življenjske zgodbe, ljubezen do informacije in odgovornost javnosti." Dodala je, da sta si zelo blizu tudi svetovnonazorsko, "obe liberalnega razmišljanja in nista doma v konzervativnih vrednotah." To ne pomeni določene politične pripadnosti, je poudarila. "Redkokdaj se najdejo takšne bližnje duše," je povzela.

Skupno jima je tudi, da ju razjezi krivica, je dodala Markovič: "Jezi naju, če ne dobiva odgovora, in imava to strast, da raziščeva do konca in ne nehava z vprašanji." Poleg tega obe težko trpita položajno avtoriteto, ki ne izhaja iz kompetenc, je še opisala odnos. Priznala je, da sta takšni tudi v zasebnem življenju.

S takšnim delom pa absolutno ne moreta vplivati na razmere na RTV Slovenija, sta ocenili v en glas. Zaradi teh lastnosti sta za vodilne "problem, in ne rešitev," je z grenkobo ugotovila Carl.

Med stavko novinarjev na javni radioteleviziji se obe močno izpostavljata. Vztrajata, da so stavkajoči imeli prav, ko so med informativno oddajo vstopili v studio. Nekateri med njimi se zaradi osebne stiske ob grožnji z odpovedjo delovnega razmerja že umikajo iz boja, sta opozorili.

Markovič je poudarila, da novinarji potrebujejo podporo javnosti, ne pa politike. "Kdor bi se politično lotil reševanja RTV, bi si nato vzel domovinsko pravico na Kolodvorski," je posvarila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija