MATEJ ARČON VLOŽIL ŽUPANSKO KANDIDATURO: V Novi Gorici se bo potegoval že za tretji mandat

Goriška

Včeraj je vložil kandidaturo za župana ter listo kandidatov za mestni svet aktualni novogoriški župan Matej Arčon. Kot neodvisni kandidat je moral zbrati 240 podpisov občanov in 265 podpisov podpore volivcev za listo kandidatov za mestni svet. Na kandidatni listi je prišlo le do nekaterih manjših sprememb.

Arčon je na novinarski konferenci povedal, da njegov program temelji na sedmih stebrih. Kot najpomembnejšega med njimi je izpostavil ureditev nove gospodarske cone na Ajševici, za katero že sedaj vlada precej zanimanja. Pomembni so tudi čezmejni projekti s poudarkom na vzpostavitvi posebne ekonomske cone. Posebne pozornosti pa bodo deležni tudi projekti, za katere je novogoriška mestna občina že pridobila evropska sredstva, med katerimi so gradnja pokritega bazena, celovita prenova Cankarjevega naselja in pridobitev Laščakove vile.

Prav tako se bodo v prihodnjih štirih letih posvetili turističnemu razvoju, saj nameravajo v povezovanju s sosednjimi občinami narediti korak naprej. Med prednostnimi nalogami je Arčon izpostavil tudi priprave na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture leta 2025.

Starejšim bi v Listi Mateja Arčona v prihodnjih letih radi zagotovili varovana stanovanja, v domu starejših občanov pa želijo urediti center za dementne osebe. Mladim bi zagotovili več stanovanj, z gradnjo vrtcev in osnovnih šol pa bodo veliko pozornost še naprej namenjali skrbi za najmlajše, zlasti na podeželju.

Arčon je povedal, da lista kandidatov za mestni svet ostaja skorajda enaka kot pred štirimi leti, na njej je le nekaj manjših sprememb. Razmišljanja o koaliciji v mestnem svetu zaenkrat ni, aktualni župan pa ob tem dodaja, da je zaradi številnih strank in list v mestnem svetu težko povezovati toliko različnih interesov in želja. "Želimo si predvsem, da bi bila novogoriška občina zelena in zdrava ter kot taka prijazna do svojih prebivalcev," je še povedal Arčon.

V Mestni občini Nova Gorica se bodo po dosedanjih napovedih za podporo volivcev poleg sedanjega župana Mateja Arčona za župansko mesto potegovali tudi Klemen Miklavič (Goriška.si), Sebastjan Komel (SD), Elena Zavadlav Ušaj (SDS) in Miran Müllner (Zveza za Primorsko).

Deli novico:

Aničnebo |  17 .10. 2018 ob  22: 49
-1
tako vznemirljivega Danes popoldan na lokalnem radiu ujamem, recimo temu izjavo, nekdanjega dolgoletnega župana Ajdovščine po že petih brezuspešnih poskusih političnega preživetja ob ponovni kandidaturi za župana Na vprašanje novinarja zakaj kandidira je odgovoril z KAJ PA JAZ VEM in v nadaljevanju izpostavil nekaj nalog katerim bi posvetil svoje sposobnosti in razsvetljenstvo. Kot da bi štiri leta živel na drugem planetu, iomenil je gospodarstvo, mlade, nekaj v čem je Ajdovščina primer dobre prakse ne samo v regiji in državi. Niti najmanj nisem v dvomih da G. ARČON ne ve zakaj gre po tretji mandat župana MO Nova Gorica. Županski izzivi se tudi sami ponujajo. Toda tem izzivom moramo dati nekaj dimenzij da bodo uresničljivi. Tukaj pa župan stopi pred svetniški zid, ker se ne spoštuje eden od največjih postulatov demokratičnega odločanja, to pa je VLADAJOČA VEČINA. Ne želim niti ugibati zakaj je temu tako, zelo dobro pa vem da je županovanje brez večine obsojeno na životarjenje, ne samo župana temveč tudi . občanov. In to ni dobro niti za župana , niti za svetnike, še najmanj pa je dobro za občane, vsaj v domenu pravic ki jih lokalna samouprava mora zadovoljevati.
kdo je kriv? |  17 .10. 2018 ob  15: 27
Zakaj se Ajdowšna lahko razvija s tako hitrostjo, NG pa nekako stagnira zadnja leta?
goričan |  17 .10. 2018 ob  15: 19
Mah, če spet zmaga, upam, da le uresniči projekte, kateri se iz leta v leto prekladajo v prihodnost.
KAJPAJAZVEM |  17 .10. 2018 ob  14: 31
Pa sem že mislil, da se bomo lahko oddahnili...
nn |  17 .10. 2018 ob  13: 29
kje pa je ureditev kanalizacije po krajih v okolici NG?
Justino |  17 .10. 2018 ob  13: 07
Jaz sem tudi razmišljal da bi kandidiral ampak bom raje počakal naslednje volitve.