MATEJ TONIN NAPOVEDAL OBUDITEV PREISKAVE: "Tuje obveščevalne agencije so v Sloveniji zelo dejavne"

Slovenija

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb (Knovs) Matej Tonin (NSi) je danes napovedal obuditev preiskave slovenske agentke v arbitraži s Hrvaško Simone Drenik zaradi prisluškovanja. Dejal je tudi, da so tuje obveščevalne agencije v Sloveniji zelo dejavne.

Tonin je povedal, da je šla v okviru današnje obravnave prisluhov v arbitraži in prisluhov slovenskim medijem oz. hrvaškim poskusom, da bi preprečili objavo tovrstnih informacij, delegacija komisije tudi na sedež slovenske obveščevalne službe Sova, kjer so si ogledali še dodatne dokaze. Pojasnil je, da so imeli informacije, da za prisluhi pogovorom med slovensko agentko Drenikovo in arbitrom Jernejem Sekolcem stoji hrvaška obveščevalna služba SOA, že 14. decembra 2016.

Izrazil je prepričanje, da je Sova pripravila ustrezne informacije in usposabljanje projektne skupine za arbitražo glede protiobveščevalnih aktivnosti, ki pa da na zunanjem ministrstvu tedaj očitno niso bili upoštevani. Zato bo komisija izvedla preiskavo zlasti Drenikove, zakaj ni upoštevala teh navodil Sove in zakaj jih ni MZZ. Pojasnil je, da se je komisija z zadevo sicer že ukvarjala v prejšnjem sklicu, a Drenikove še niso zaslišali.

Poudaril je še, da je hrvaška obveščevalna služba SOA na območju Slovenije zelo aktivna in dela zelo intenzivno in da prisluškovanje v arbitraži ne bi smelo nikogar presenetiti. Izrazil je prepričanje, da je "večina politikov, mnenjskih voditeljev in novinarjev na seznamu SOA" in da bi morali povečati ozaveščenost glede tega problema in da bi morali vsi delovati bolj samozaščitno.

Poslanka LMŠ in članica komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Jerca Korče pa je pojasnila, da je delegacija Knovsa ob obisku Sove prepoznala "politične" dokaze, da so hrvaške oblasti poskušale vplivati na POP TV pri poročanju o prisluhih v arbitraži. Sova je o tem po njenih besedah tudi obvestila premierja Marjana Šarca. Konkretno ni povedala, kakšne vrste dokazov so danes dobili, prisluhe, dokumente ali kaj drugega, saj da bi bilo to škodljivo za nacionalni interes. Je pa napovedala, da bo politika v tem primeru enotna in bo sodelovanje z obveščevalno agencijo še naprej potekalo korektno.

Hrvaški sindikat novinarjev kritizira Tolja zaradi pritiskov na medije

Sindikat novinarjev Hrvaške (SNH) pa je danes podprl Društvo novinarjev Slovenije (DNS) v obsodbah nedopustnega ravnanja prvega moža avstrijske medijske hiše Styria na Hrvaškem, frančiškana Ivana Tolja zaradi pritiska na slovenske medije. SNH opozarja, da je Tolj od hrvaških medijev večkrat zahteval umik določenih prispevkov.

V SNH ocenjujejo, da je Toljev poskus preprečitve objave prispevka o domnevni vpletenosti hrvaške varnostno-obveščevalne agencije (SOA) v prisluškovanje slovenskih akterjev arbitražnega postopka na POP TV "nedopustno vtikanje v medijsko svobodo". Še posebej, ker se je Tolj predstavil kot pooblaščenec hrvaške vlade, so dodali.

Menijo, da ne zadostuje, da se je hrvaška vlada ogradila od Toljevih dejavnosti

Če Ivan Tolj ni govoril v imenu hrvaške vlade, se je lažno predstavil, kar je kaznivo dejanje, zaradi katerega bi morala ukrepati Uskok in policija, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Kot še poudarjajo v sindikatu, ravnanje Tolja, ki naj bi "nadzoroval dober del hrvaške medijske scene", ni nič novega. Spomnili so na Toljevo vlogo pri zahtevah do tednika Nacional, da bi spremenil del prispevka, ki ni ustrezal nekdanjemu hrvaškemu predsedniku Ivu Josipoviću. Tolj je izvajal pritisk tudi na nekdanjo direktorico hrvaške tiskovne agencije Hina Smiljanko Škugor-Hrnčević, ker so objavljali novice o stavki v Večernjem listu, navaja SNH.

Od Styrie zahtevajo, naj odstavi Tolja s položaja svetovalca ter naj mu odvzame pisarno, ki jo ima v Večernjem listu, ali pa naj prizna, da je Ivan Tolj "resnični šef" Večernjega lista. Kot so poudarili, takšen človek ne bi smel imeti nobene vloge v hrvaškem medijskem prostoru, kaj šele v drugih državah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  11 .04. 2019 ob  08: 11
vse tajne službe na tem svetu so prisluškovale in še zdaj prisluškujejo !!!! koliko je uspešna naša sova je drugo vprašanje !!!!! dajte se raje ukvarjat s službami, stanovanji.....in domačimi krajami ....