MED 8 KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA NI IVA VAJGLA: Podatek o zbranih podpisih skrbno varuje

Slovenija

Do izteka roka za vložitev kandidatur na volitvah predsednika republike, ki bodo 23. oktobra, je bilo vloženih devet kandidatur, a je bila zadnja neuspešna. Edén Fohatóm je kandidaturo vložil na predlog Društva za srečno življenje Belis, a z le šestimi podpisi volivcev, s čimer je bila njegova kandidatura zavrnjena. V predsedniški tekmi se tako obeta osem kandidatov. Med njimi pa ni nekdanjega zunanjega ministra in evropskega poslanca Iva Vajgla, ki je zbiranje podpisov za kandidaturo najavil že avgusta. V včerajšnji izjavi za javnost ni razkril, ali je morda nevložitvi kandidature botrovalo prenizko število podpisov podpore. Kako napreduje z zbiranjem podpisov, smo ga na Regionalu spraševali že v prvi polovici septembra, a odgovorov do danes še nismo prejeli.

Ivo Vajgl

Po naših neuradnih informacijah naj bi imel Vajgl namreč težave z zbiranjem podpisov podpore za vložitev kandidature za predsednika republike. Ali naše informacije držijo, smo želeli preveriti neposredno pri Vajglu – novinarska vprašanja smo mu poslali že 13. septembra, a na njih ni odgovoril. Še včeraj, ko je pred novinarji naznanil, da kandidature ne bo vložil, ni hotel razkriti, koliko podpisov je zbral. Dejal je le, da "zelo veliko". Ker ga je podprla tudi stranka Naša prihodnost, bi moral sicer zbrati vsaj 3.000 podpisov.

"Kot veste, sem bil zadnjih 10 let v Evropskem parlamentu. Ko sem se vrnil, sem opazil, da Slovenija v EU počasi začenja zavzemati mesto, za katerega si ne želim, da bi ga zavzemali – postala je del skupine držav, ki delajo na razgrajevanju EU," je na včerajšnji izjavi za javnost uvodoma pojasnil Vajgl.

Zato je, kot je dejal, čutil državljansko dolžnost, da se angažira. Ko je avgusta najavil, da bo zbiral podpise za kandidaturo, je bilo stanje po njegovih besedah drugačno kot danes, prav tako kandidati in razmerja med političnimi strankami. Zato se je sedaj odločil, da v volilnem procesu ne bo sodeloval. Ob tem je v predsedniški tekmi javno podprl kandidata Gibanja Svoboda in SD Milana Brgleza.

Kandidature je na DVK, bodisi s podpisi volivcev bodisi podporo stranke oz. poslancev, sicer vložilo devet kandidatov. Pet kandidatur, ki so bile vložene minuli teden, je komisija že potrdila, in sicer kandidature glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar.

DVK je danes potrdila še tri vložene kandidature za predsednika republike, in sicer evropskega poslanca Milana Brgleza, poslanca Levice Mihe Kordiša in ginekologinje Sabine Senčar. Kandidaturo Edéna Fohatóma, podprto s podpisi zgolj šestih volivcev, pa je DVK zavrnila.

Končni nabor predsedniških kandidatov bo sicer znan v začetku prihodnjega meseca, saj imajo kandidati še do 3. oktobra čas, da umaknejo soglasje h kandidaturi. Žreb vrstnega reda kandidatur pa bo DVK izvedla v torek, 4. oktobra. S tem bo tudi določila seznam kandidatov, kot bo zapisan na glasovnicah 23. oktobra, ko bo potekal prvi krog predsedniških volitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stiv Rivs |  29 .09. 2022 ob  15: 09
LDS-arski dinozavri naše politične preteklosti se še vedno precenjujejo.
Naj raje uživajo penzijo zasluženo na raznih partijskih kongresih, sprejemih, praznovanjih, sejah, simpozijih, javnih debatah, slavnostnih večerjah, kafičih...