MESTNO JEDRO BREZ PROMETA: Ajdovski občinski svetniki kljub pomislekom podprli predlog

Vipavska dolina

Na četrtkovi seji so ajdovski občinski svetniki v prvem branju podprli odlok o ureditvi cestnega prometa v starem mestnem jedru. Na osrednjem mestnem trgu in nekaterih ulicah, ki vodijo do njega, želijo popolnoma omejiti promet. Na to območje bodo lahko z avtomobili dostopali le tamkajšnji stanovalci z dovolilnicami ter za dostavo.

Svetniki sicer niso popolnoma soglašali s predlogom odloka in so opozorili na nekaj življenjskih težav, ki bi lahko nastale. Občina Ajdovščina je invalidom prijazna občina, torej bi morali zagotoviti dostope in parkirna mesta za invalidne osebe, je poudaril svetnik NSi Boris Šapla. Prav tako so se spraševali o tem, kako bodo lahko prenavljali tamkajšnje hiše, pripeljali drva ali kakšne druge večje tovore, če na območje starega mestnega jedra ne bodo smela več tovorna vozila ali druga vozila, težja od 7,5 tone.

Razmišljali so tudi o tem, da bi bil dovoljen čas za dostavo le med 6. in 10. uro premalo in bi morali določiti še kakšen drugi termin v popoldanskem času. Po mnenju svetnikov pa bi bila dovolj tudi omejitev 30 minut za parkiranje ob dostavi lokalom in trgovinam.

Župan Tadej Beočanin je povedal, da so na Lavričevem trgu dnevno našteli po 3300 vozil, pet odstotkov jih je tam iskalo parkirne prostore. Vendar je občina uredila v neposredni bližini mestnega centra tri večja parkirišča, večina med njimi je brezplačnih, tako da dostop do centra mesta ne bo otežen.

"Kljub vsem omejitvam, ki jih prinaša ta občinski odlok, pa prinaša tamkajšnjim stanovalcem več pozitivnih kot negativnih točk," je dejal Beočanin, ki je prepričan, da omejitev prometa prinaša prebivalcem strogega mestnega centra večjo kvaliteto življenja.

Tadej Beočanin

Omejitev prometa sicer podpirajo tudi v Krajevni skupnosti Ajdovščina, je spomnil občinski svetnik in predsednik ajdovske krajevne skupnosti Valentin Krtelj. Vendar so predlagali nekatere pripombe, ki jih bo Krtelj vložil kot dopolnila pred odločanjem v drugem branju.

Kljub vsem pripombam so svetniki predlog odloka podprli v prvem branju, dokončno pa bodo o njem odločali na naslednji seji občinskega sveta.

Deli novico: