BEŠIČ LOREDAN SAMO PODPISAL IN ODŠEL: Odstop ministra je za Goloba "logičen in pričakovan"

Slovenija

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes podpisal odstopno izjavo. Predsednik vlade Robert Golob je njegovo odstopno izjavo že poslal v DZ.

Bešič Loredan je za Radio Slovenija povedal, da se je danes sredi dneva dobil s premierjem Golobom. Sestanek je trajal nekaj minut. Golob je ministru na mizo položil že napisano odstopno izjavo. Minister je dejal, da jo je samo podpisal in odšel.

Premier Robert Golob je pojasnil, da sta z Bešičem Loredanom "ugotovila, da imata različne poglede na to, na kakšen način krepiti javno zdravstveno mrežo". Odstop ministra je tako za Goloba "logičen in z moje strani pričakovan", je v izjavi za medije dejal premier, ki je ministru sicer sam ponudil odstopno izjavo v podpis.

Premier je pojasnil, da si je Gibanje Svoboda ureditev zdravstva postavilo za ključni cilj in prioriteto, prav tako tudi vladna koalicija. Z ministrom sta opravila več razgovorov, kako ta cilj doseči in ugotovila, da imata različne poglede.

V sredo je imela poslanska skupina Svoboda večurno razpravo, na kateri so bili enotni, da obstaja samo ena pot krepitve javne zdravstvene mreže, ki vodi preko močnejših, bolj vitalnih in bolje organiziranih javnih zavodov. "In ne preko krepitve zasebnikov," je izpostavil Golob in dodal, da bodo z reformami zdravstva nadaljevali.

Golob tega, kdo bo na funkciji ministra za zdravje nasledil Bešič Loredana, danes še ni želel razkriti. "Po kateri poti bo šel minister, pa bo vprašanje zanj in ne zame," je dejal premier. Bešič Loredan se namreč, ker je bil izvoljen za poslanca, lahko vrne tudi v poslanske klopi.

Golob je njegovo odstopno izjavo že poslal v DZ. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Ministru bo funkcija s tem prenehala. Predsednik vlade mora nato v desetih dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Ko bo predlagan, se bo kandidat za novega ministra najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga predstavil pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora.

O tem, da se bo Bešič Loredan moral posloviti z ministrske funkcije, se je ugibalo že nekaj časa. Kritike na njegovo delo naj bi letele tudi iz koalicije, čeprav so še te dni v Svobodi govorili, da minister še uživa podporo stranke Svoboda. Z javnimi kritikami pa ni skoparil zlasti vodja strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj. SDS pa je nedavno zoper njega vložila interpelacijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  09 .07. 2023 ob  09: 59
-2
Ni rešitve! Država u ku... u!
kokodek |  07 .07. 2023 ob  22: 22
golobu je prišlo malo pozno, da je bešič minister za privatizacijo. novi minister naj ne bo zdravnik, sploh pa ne dvoživka
Miura |  07 .07. 2023 ob  17: 52
@ Martin K. - obvezno še Jelko Go(b)ec zraven .....
Pesceserra |  07 .07. 2023 ob  17: 48
@vseved
Prezgodaj.....še dosti bo treba zjebat da bo povprečen slovencelj dojel da volitve niso rešitev.......
entam |  07 .07. 2023 ob  17: 40
-10
Škoda. Tukaj je Gobanje Svoboda res naredilo dosti pri normalizaciji stanja. Podpirali smo Gibanje tudi zaradi Bešiča in njegove primorske ekipe Upam, da zdravstvo še naprej držijo trdno v primorskih rokah!
vseved |  07 .07. 2023 ob  17: 33
-5
Samo da ne bo Brecelj minister. Najboljša rešitev bi bila Jelka Godec iz SDS.
Martin Kacur |  07 .07. 2023 ob  17: 29
-5
In kje bodo dobili novega? Najbolj se na vse spozna Jnul. Ja, kar ta naj bo. Keber pa njegov sekretar. Ta nebi bila slaba kombinacija.
vseved |  07 .07. 2023 ob  15: 58
-9
Prepozno,zjebal je obvezno dodatno zavarovanje,uvedel nove prispevke.