Že pred letošnjim začetkom sajenja koruze je ajdovska družba Mlinotest povabila domače pridelovalce k pogodbenemu sodelovanju in jim ponudila boljše pogoje odkupa. Mlinotest ponuja za odkup koruze poltrdinke vsaj 13 odstotkov višjo ceno glede na tržno odkupno ceno koruze zobanke, samo pridelovalcem v Vipavski dolini pa krijejo tudi strošek semena.
MLINOTESTOVA PONUDBA: Kaj predlagajo pridelovalcem koruze v Vipavski dolini?
Vipavska dolina
Pridelovalci, ki bodo želeli podpisati pogodbo o pridelavi te koruze, bodo morali s priporočenimi hibridi na območju Vipavske doline zasejati minimalno površino treh hektarov na pridelovalca. Za odkupljene količine pa zagotavlja Mlinotest 30-dnevni plačilni rok.
Zbiranje koruze poltrdinke pri žetvi bo nadzoroval Mlinotest, ki zaradi kapacitete sušilnice ne more sušiti manj kot 25 ton naenkrat. Odkupovali bodo le koruzo, ki ustreza evropski zakonodaji in je primerna za prehrano ljudi. Vsi ti pogoji in bonitete veljajo samo za odkup koruze poltrdinke posajene v Vipavski dolini.
"Za Mlinotest so kakovostne vhodne surovine slovenskega porekla zelo pomembne, med njimi je tudi koruza. Pred setvijo zato tudi letos vabimo pridelovalce poljščin v Vipavski dolini k setvi koruze poltrdinke in jim zagotavljamo odkup pod vnaprej znanimi pogoji," je v sporočilu podjetja zapisal predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj.
S pridelovalci, ki bodo pristopili k sodelovanju, bo Mlinotest podpisal pogodbo o zagotovljenem odkupu. Vsi, ki jih vključitev v ta projekt zanima, se lahko za več informacij do konca meseca obrnejo na Mlinotest ali Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica.
S koruzo poltrdinko imajo več izkušenj pridelovalci iz severovzhodnega dela Slovenije, kjer je Mlinotest ob žetvi 2016 odkupil večino potrebne koruze. V Mlinotestu sicer ocenjujejo, da ima tudi območje Vipavske doline dober potencial za pridelavo kvalitetne koruze za mletje v mlevske izdelke.
"Izkušnje lanskoletnega odkupa koruze poltrdinke od pridelovalcev iz Vipavske doline kažejo odlične rezultate glede kakovosti, žal je pridelovalcev veliko premalo. Lani so bili samo trije, želimo, da bi jih bilo več. Z vsemi želimo vzpostaviti partnerski odnos, saj tudi sicer dajemo velik poudarek proizvodnji zdrave hrane in nabavi čim večjega deleža surovin iz domačega okolja. Upamo, da bomo v naših prizadevanjih naleteli na pozitivni odziv in tako tudi s svojimi aktivnostmi spodbudili pridelavo hrane v lokalnem okolju," je še dejal Nabergoj.