Slovensko-italijanski mlekar Ekolat naj bi proizvodnjo mocarele zagnal še v prvi polovici letošnjega marca. Mlekar v večinski lasti italijanske družbe Trevisanalat je vipavsko mlekarno od Agroinda odkupil pred dobrim letom in v obratu ureja še zadnje podrobnosti pred zagonom proizvodnje, poroča Primorski dnevnik. Poleg mocarele računajo v mlekari zagnati tudi proizvodnjo zaščitenega Nanoškega sira.
Mocarela iz vipavske mlekarne že spomladi
Vipavska dolina
Ekolat je zagon proizvodnje načrtoval že za lansko pomlad, zamiku zagona pa je botrovala kopica del, ki jih novi lastniki v obratu niso načrtovali. Objekt mlekarne, ki se je včasih ukvarjala s proizvodnjo jogurtov in ostalih mlečnih izdelkov, je bil namreč potreben celovite obnove od strehe do kanalizacije.
Poizkusno obratovanje, ki naj bi po napovedih trajalo dva meseca, bo steklo v prvi polovici marca. Sprva bodo v mocarelo dnevno predelali 26.000 litrov mleka, ko bo proizvodnja stekla v polni meri pa načrtujejo dnevno predelati 200.000 litrov mleka, ki ga bodo pridobivali iz celotne Slovenije. Bližnji kmetje sicer po besedah prokurista podjetja Petra Selčana trenutno mleko prodajajo v Italijo, a jih bodo v prihodnje veseli tudi v Ekolatu. Mlekarna bo do konca leta zaposlila tudi 35 domačinov.
Kaj bo z Nanoškim sirom?
Novi lastniki ne nameravajo opustiti proizvodnje evropsko zaščitenega Nanoškega sira, ki ga je proizvajala stara mlekarna, proizvodnjo slednjega načrtujejo zagnati z nekolikšnim zamikom. V Ekolatu si želijo najprej zagnati proizvodnjo mocarele in pokriti stroške vloženega denarja nato pa denar vlagati še v vzpostavitev proizvodnje Nanoškega sira. Če je za mocarelo vseeno s katerega mleka je pridelana, je za Nanoški sir nujno, da je izdelan iz mleka okoliških kmetov.