Mozzarelle iz vipavske mlekarne šele konec leta

Vipavska dolina

Čeprav naj bi vipavska mlekarna po prodaji italijansko-slovenskemu podjetju Ekolat začela ponovno delovati že letošnjo pomlad, so se obnovitvena dela močno zavlekla. Kot je za STA povedal prokurist družbe Peter Selčan, je bila celotna stavba močno dotrajana, zato naj bi začela delovati konec decembra.

Zavlekla se je obnova stavbe

Prvotno so načrtovali, da bi prva mozzarella, ki jo bodo izdelovali v vipavski mlekarni, prišla do kupcev že letošnjo pomlad, vendar se je obnova zavlekla za pol leta.

"Računamo, da bomo prve poskuse tesnosti cevi in drugega naredili še pred božičem; kupili smo namreč staro mlekarno z vsemi problemi vred," je povedal Selčan in ob tem poudaril, da je bilo treba poleg notranjosti mlekarne odstraniti tudi vse prejšnje proizvodne linije, saj jih sami ne bodo potrebovali, pač pa bodo montirali nove linije za izdelavo mozzarele.

Pri obnovi stavbe so ostali samo zunanji zidovi, saj so morali prenoviti tudi vse napeljave, kanalizacijo in celotno streho. O višini dodatnih vlaganj poleg kupnine Selčan ni želel govoriti, zagotovil pa je, da je v okviru predvidenih stroškov.


 

Gradbena dela v vipavski mlekarni so zaključene, nameščena je tudi že strojna oprema, v teh dneh pa zaključujejo postavitev cevovodov ter ureditev elektro in druge instalacije.

V vipavski mlekarni bodo predelovali mleko slovenskih pridelovalcev

"Tisti, ki nam bo dobavljal mleko, bo pač moral poskrbeti za tolikšne količine mleka, kot ga bomo potrebovali," je še dejal Selčan. V prvi fazi delovanja naj bi predelali 40.000 do 60.000 litrov mleka nad dan, v končni fazi pa je predvidena predelava 200.000 litrov mleka na dan.

V teh dneh bodo začeli klicati tudi delavce, ki naj bi jih zaposlili v vipavski mlekarni. To so v glavnem nekdanji zaposleni, delo naj bi jih dobilo med 15 in 20, pred prodajo mlekarne pa jih je tam delalo 22.

Deli novico: