NA BOVŠKEM OTVORILI NOVO BRV: Ponovna povezava dveh bregov Soče je velika pridobitev za pohodnike in domačine

Posočje

Pri zaselku Jablanca na Bovškem so včeraj odprli novo brv čez reko Sočo, ki je z dolžino 60 metrov ena najdaljših v zgornjem Posočju. Ker je bila stara brv že pred izgradnjo nove dlje časa zaprta, je ponovna povezava dveh bregov reke Soče velika pridobitev tako za pohodnike kot tudi za domačine.

Fotografija brvi v času izgradnje. 

Prejšnja dotrajana in ponekod močno poškodovana brv je bila zaradi varnosti že več let zaprta, Občina Bovec pa si je ves čas prizadevala za izgradnjo nove. Po razrešitvi zapletov pri pridobivanju soglasij nekaterih lastnikov parcel, so se dela vendarle začela letos spomladi.

Kot je ob včerajšnjem odprtju povedal bovški župan Valter Mlekuž, je vrednost del Občina Bovec najprej ocenila na 120.000 evrov, končna vrednost del, ki so bila sicer velik logistični in izvedbeni izziv tudi za izvajalce, se je povečala na 150.000 evrov.

Nova viseča brv tako kot prejšnja ostaja soško-trentarskega tipa, vendar so vpetje brvi na levem bregu reke Soče nekoliko zamaknili. Ponovna povezava obeh bregov je pridobitev tako za domačine kot turiste, saj z vidika pohodništva omogoča krožno pot Vodenca-Jablanca, po njej pa poteka tudi pot Alpe Adria.

Direktor javnega zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalić je ob včerajšnjem odprtju izpostavil, da so brvi zelo značilne za to področje in poseben podpis zgornje doline reke Soče.

"Alpe Adria Trail, Juliana Trail in vse ostale pohodniške poti v Soški dolini so pomembne, ker je pohodništvo ena od glavnih dejavnosti v Julijskih Alpah, ki nenehno raste in tako bo ostalo še kar nekaj časa, zato nam dajo taki infrastrukturni objekti možnost, da lahko sploh izvajamo našo dejavnost," je še povedal Kvalić.

Na Bovškem so sicer letos zgradili tri nove brvi, včeraj odprto brv pri Jablanci, brv Mlinarica, ki služi za vstop v slikovita korita Mlinarice, pomembno turistično atrakcijo v dolini Trente, ter manjšo brv Možnica.

Občina Bovec sicer aktivno ureja tudi infrastrukturo pri ostalih turističnih točkah na Bovškem - v dolini Zadnjica so letos uredili parkirišča ter asfaltirali pot Trenta-Zadnjica, parkirišča so uredili tudi pri izviru Soče, urejanje katerega jih sicer čaka še v prihodnjem letu. Večje investicije prihodnje leto načrtujejo tudi na območju velikih korit reke Soče, kjer je letos že potekala rekonstrukcija lokalne ceste Soča-Lepena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija